Recomandări Înapoi

Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Madrid, la 50 de ani! - 'Concerte de 5 stele', 30 mai - 2 iunie

Publicat: marți, 30 Mai 2017 , ora 10.15

Fondată la Madrid, de marele Igor Markevitch, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole a avut primul concert, sub bagheta directorului fondator, în 27 mai 1965, la Teatro de la Zarzuela din Madrid. Sediul principal al ansamblului este Teatro Monumental din Madrid, pe scena căruia  a aniverstat în 2015, 50 de ani de existență! 

Între prim-dirijorii Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Madrid se numără și dirijorul român Sergiun Comissiona, în perioada 1990-1998. În prezent, la conducere se află Miguel Ángel Gómez Martínez, maestru spaniol cu o îndelungată colaborare cu acest ansamblu - a fost dirijor principal al Orchestrei RTVE în 1984-1987 preluând, din 2016, poziția de director muzical ca succesor al lui Carlos Kalmar.

Cu dirijorul Carlos Kalmar la pupitru deschidem seria de patru ediții 'Concerte de 5 stele' dedicate aniversării a 50 de ani de existență ai ansamblului, dirijor uruguaian care  încheia anul trecut cea de-a cincea și ultima sa stagiune în fruntea orchestrei spaniole: născut în Motevideo, într-o familie de emigranți austrieci de origine evreiască, Carlos se restabilește împreună cu întreaga familie la Viena în 1973, la vârsta de 15 ani. Studiază aici la Academia de Muzică la clasa lui Karl Österreicher, iar în 1984 câștiga Premiul I la Concursul de dirijat Hans Swarowsky. În prezent, Carlos Kalma continuă o fructuasă carieră în Statele Unite, unde este, de 14 ani, directorul muzical al Orchestre Simfonice din Oregon, totodată fiind și director artistic al Festivalulului Grant Park Music din Chicago.

Orchestra Simfonică a Radiotelevitiunii din Madrid la 50 de ani! - în patru ediții consecutive ale emisiunii  'Concerte de 5 stele',  30 mai - 2 iunie, ora 15.30

Ana Voinescu