Agenda de concert Înapoi

Orchestra Română de Tineret va susține 4 concerte în Elveția și Franța

Publicat: vineri, 3 Februarie 2017 , ora 13.01

Vladimir Cosma - 50 de ani de succes în Elveția și Franța

Moment excepțional de intersecție dintre cultura română și cea franceză, opera compozitorului Vladimir Cosma, care a marcat cinematografia franceză a anilor '70 va fi adusă din nou în luminile rampei în interpretareaOrchestrei Române de Tineret în patru mari săli de concert din Franța și Elveția, în perioada 9-14 februarie.

De asemenea, ansamblul Violoncellissimo condus de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu va susține în seara zilei de 13 februarie la Ambasada Română din Paris un concert - parte a unei seri culturale dedicate sarbătoririi nașterii lui Constantin Brâncuși - eveniment în cadrul căruia va fi invitat și prozatorul francez de origine română Dumitru Țepeneag.

Cele patru concerte ale acestui turneu extraordinar vor avea loc în data de 09 februarie - sala Arena din Geneva, 10 februarie - sala Amphithéâtre din Lyon, 11 februarie - sala Zénith din Rouen și 14 februarie - sala Zénith din Lille.

De la Rabbi Jacob la La Boum, Le Grand Blond, l'As des As și Diva sau Realty alături de multe alte legendare succese vor fi în programul unui show extraordinar care va aduce pe scenă alături de cei 75 de instrumentiști ai Orchestrei Române de Tineret un combo de jazz, un cor mixt, un cor de copii și o pleiadă din cei mai apreciați soliști ai scenelor franceze din care vor face parte și reputați artiști români precum soprana Irina Baianț, țimbalistul Marius Preda și violonistul Rafael Butaru.

Pe scenă se vor afla așadar peste 200 de artiști, instrumentiști și coriști, dar și soliști virtuozi sau cântăreți. Apreciați de către compozitor ca cei mai valoroși muzicieni cu care a colaborat de-a lungul carierei sale, membrii Orchestrei Române de Tineret au avut parte de ovațiile a peste 2500 de spectatori cu ocazia concertului de la Palatul Congreselor din Paris în octombrie 2016, eveniment care a marcat deschiderea proiectului Vladimir Cosma 50 de ani de succes.

Cu sprijinul: Centrului Național de Artă Tinerimea Română, Institutului Cultural Român

Partener: Fundația Prietenii Muzicii "Serafim Antropov"

Parteneri media : Radio România Cultural, Radio România Muzical, România TV, Observator Cultural, Q Magazine

Pentru alte informații legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" și de Orchestra Română de Tineret puteți accesa www.tinerimearomana.ro.


Despre Vladimir Cosma

Iată ce declara Vladimir Cosma, cu ocazia pregătirii acestui eveniment : "Concertele îmi permit să dezvolt și să dau o viață nouă cântecelor rămase în memoria publicului grație cinematografiei. Acest prim turneu în Franța este o experiență formidabilă care îmi va oferi ocazia de a-mi reîntâlni publicul din postura de dirijor aflat în fața unui ansamblu imens, ce cuprinde o mare orchestră simfonică, mai multe coruri, soliști și cântăreți de un talent excepțional".

Născut la București, Vladimir Cosma a sosit la Paris în anul 1963 continuându-și studiile muzicale cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris. În 1968, Yves Robert îi încredințează prima sa lucrare de muzică de film pentru pelicula Alexandre le Bienheureux, succes confirmat și consolidat în 1972 cu muzica din filmul Le Grand Blond avec une chausseure noire. El a compus, după aceea, mai mult de 400 de coloane sonore de filme și seriale TV. Cinematografia i-a permis să abordeze și jazz-ul (colaborând cu Chet Baker, Toots Thielemans, Don Byas, Stéphane Grappelli, Jean-Luc Ponty, Philip Catherine), melodiile care au devenit veritabile hituri ("Reality" din La Boum, "Destinée" cântec mitic din filmul Le Père Noël est une ordure, "L'amour en héritage"), dar si muzica lumii (cu Gheorghe Zamfir, Syrinx, Liam O'Flynn) sau muzica clasică (Ivry Gitlis, Vadim Repin sau Wilhelmenia Fernandez, neuitata Diva). În paralel, Vladimir Cosma a compus muzică clasică : lucrări pentru cor și orchestră, concerte pentru vioară, eufoniu, trompetă, violoncel, mandolină, muzică de cameră, un divertisment după Fabulele lui La Fontaine creat pentru Lambert Wilson și o operă "Marius et Fanny" după Marcel Pagnol, prezentată în premieră de Roberto Alagna și Angela Gheorghiu.

De câțiva ani, concertele simfonice reprezintă o parte importantă a activității lui Vladimr Cosma. Evoluând de la Geneva la Budapesta și Sankt Petersburg, de la București la Moscova, trecând prin Paris (Victoria Hall, Châtelet, Grand Rex, Théâtre des Champs-Elysées, Palatul Kremlin), el s-a dedicat în mare parte rescrierii partiturilor sale și dirijatului de orchestră. În acest turneu, Vladimir Cosma va prezenta un program plin de noutăți în care publicul va regăsi temele familiare în noi aranjamente, în concert fiind prezntate practic opere inedite. Chiar dacă le dă o culoare nouă, Vladimir Cosma rămâne fidel partiturilor originale și stilului său propriu, inimitabil. Vladimir Cosma a obținut două premii César pentru cea mai bună muzică de film (Diva - 1982, Le Bal - 1984), alte distincții prestigioase (SACEM, Prix Henri Langlois), numeroase discuri de aur și platină în toată lumea.

Crezul său este simplu: "O bună muzică de film este o mostră de muzică bună. Ea trebuie să fie și populară și erudită." Iar Vladimir Cosma a făcut întotdeauna așa de-a lungul unei cariere bogate și provocatoare.