ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Agenda de concert Înapoi

Orchestra Română de Tineret - turneu național aniversar Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România 100 de ani

Publicat: marți, 15 Septembrie 2020 , ora 11.41


În toamna anului 1920, la sediul Conservatorului bucureștean, lua naștere primul organism profesional care își propunea să apere și să garanteze prioritățile fundamentale ale creatorilor de muzică: Societatea Compozitorilor Români.

100 de ani mai târziu, Centrul Național de Artă Tinerimea Română și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România propun publicului o serie de trei concerte care vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică București, miercuri, 23 septembrie 2020, ora 18:00, la Sala Thalia din Sibiu, joi 24 septembrie 2020, ora 19:00 și la Sala Capitol din Timișoara, vineri 25 septembrie 2020, ora 19:00.

Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, va prezenta 5 lucrări reprezentative pentru ultima jumătate de secol de muzică românească: Ulpiu Vlad: "Înmuguriri" pentru orchestră de coarde, Doina Rotaru: Concertul nr. 1 pentru flaut, orchestră de coarde și percuție, solist Matei Ioachimescu - flaut, Theodor Grigoriu: Melodie infinită pentru orchestră de coarde, Adrian Iorgulescu: Ipostaze II - Concert pentru clarinet, orchestră de coarde, percuție și pian, solist Emil Vișenescu - clarinet și Remus Georgescu: Concert pentru orchestră de coarde.

Orchestrele Naționale de Tineret ale României au promovat în mod constant, atât în țară cât și pe importante scene de concert din Europa, America și Asia creația românească, prin interpretarea lucrărilor românești Orchestra Română de Tineret având parte de ovații alături de dirijorul Cristian Mandeal pe multe meridiane ale lumii.

Societatea Compozitorilor Români, ce va deveni în timp Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, s-a constituit la 2 noiembrie 1920. Printre semnatarii actului de naștere s-au numărat Ion Nonna Otescu, Constantin Brăiloiu, Mihail Jora, Filip Lazăr, Dimitrie Cuclin, Mihail Andricu, Theodor Rogalski, Gheorghe Dima, Tiberiu Brediceanu, iar George Enescu - aflat în străinătate - a acceptat să devină președintele Societății. Programul asociației prevedea "să ajute dezvoltarea producțiunii muzicale românești", să promoveze tipărirea și interpretarea muzicii românești, să colecteze și să apere drepturile de autor ale membrilor ei și, în final, "să se ocupe de orice chestiune care ar atinge muzica sau muzicanții români".

De-a lungul timpului, nici un autor reprezentativ nu a rămas în afara uniunii, aici fiind concentrate principalele energii și forțe creatoare ale țării. Patrimoniul de lucrări deținut de UCMR este inestimabil, conținând toate opusurile de referință ale muzicii românești din ultimii 100 de ani. Președenția Uniunii a fost asigurată de personalități ale culturii muzicale românești, compozitori sau muzicologi, printre care s-au numărat George Enescu, Mihail Jora, Matei Socor, Ion Dumitrescu, Petre Brâncuși, Nicolae Călinoiu, Pascal Bentoiu, Octavian Lazăr Cosma și Adrian Iorgulescu.

Și în actualitate UCMR îndeplinește un rol deosebit în contextul culturii românești contemporane, anume acela de a cataliza și motiva creația compozitorilor și muzicologilor, prin programe de achiziții și comenzi, prin organizarea de festivaluri și concerte, prin tipărirea de reviste și consiliere profesională pentru toți membrii săi.


Pentru informații detaliate legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" și a Orchestrei Române de Tineret puteți accesa
www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/