Agenda de concert Înapoi

Orchestra Română de Tineret la Festivalul Internațional "Piano Extravaganza" de la Sofia, pe 28 septembrie

Publicat: luni, 19 Septembrie 2022 , ora 9.02

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va inaugura Festivalul Internațional "Piano Extravaganza" - ediția a XII-a de la Sofia cu o gală extraordinară, ce va avea loc pe 28 septembrie, ora 19.30, în Sala Filarmonicii din Sofia.

Soliștii concertului vor fi violonistul Mincho Minchev și pianistul Ludmil Angelov, iar programul va cuprinde Sabin Pautza - Dansuri românești, W.A. Mozart/Philip Wilby - Concertul pentru vioară, pian și orchestra în Re major K. Arh. 56/315f și Simfonia a VIII-a în Sol major op. 88 de A. Dvorak.

Dirijorul concertului și mentorul Orchestrei Române de Tineret, Cristian Mandeal, declara cu această ocazie: "Unul dintre rolurile inițiale ale Orchestrei Române de Tineret a fost acesta de ambasador cultural, iar prezența noastră la Sofia într-un an în care România și Bulgaria aniversează 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană este o nouă dovadă în această direcție, concertul nostru transformându-se într-un gest de diplomație culturală de care suntem mândri."

Festivalul, organizat de Piano Extravaganza Foundation, a avut loc pentru prima oară în octombrie 2011 și a apărut ca o încununare a eforturilor pianistului Ludmil Angelov, fondator și director artistic al acestuia. Principalul scop al Festivalului Internațional "Piano Extravaganza" a fost punerea în valoare a tezaurului repertorial pianistic prin promovarea unor lucrări de valoare deosebită, prea puțin cunoscute, și lucrări create de compozitori care s-au aflat în umbra celebrităților istoriei muzicii clasice.

Organizatorii concertului din 28 septembrie 2022 : Centrul Național de Artă Tinerimea Română, ICR

Cu sprijinul Ministerului Culturii, Ambasada României la Sofia și Primăria municipiului Sofia.

Pentru informații detaliate legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" și de Orchestra Română de Tineret puteți accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

BIOGRAFII

CRISTIAN MANDEAL

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal și-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" timp de 10 ani (1965 - 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) și compoziția (Ștefan Niculescu), completându-și ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) și München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română București (1974 - 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureș (1977 - 1980), Cluj (1980 - 1987) și București (1987 - 2009). A fost Director Artistic al Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu", ediția 2001 și 2003.

Ca Dirijor Principal și Director General al Filarmonicii "George Enescu" (1991 - 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituție - etalon pentru România. În acest răstimp a fost restaurată și modernizată clădirea Ateneului Român (1991 - 2003). S-au realizat din venituri proprii dotări complexe în infrastructură și în orchestră în valoare de sute de mii de Euro. Repertoriul a fost constant îmbogățit și înnoit. Personalul artistic s-a bucurat de respect și recunoaștere națională și internațională, beneficiind timp de patru ani de o lege salarială specială. Au avut loc peste 30 de turnee atât în Europa, cât și în Asia. S-a realizat o discografie relevantă pe CD și DVD, printre care integralele Enescu și Brahms. Au avut loc o mare serie de concerte-eveniment de răsunet național și internațional și o constantă participare la toate edițiile Festivalului Enescu, atât prin implicarea tuturor formațiilor muzicale ale instituției, cât și prin participări individuale ale artiștilor de prim rang. A fost reînființată Orchestra de Cameră a Filarmonicii, formație de elită a orchestrei simfonice.

În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de țări și 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaționale de prestigiu în compania celor mai reputați soliști ai contemporaneității.

A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) și la Orchestra Națională Bască - San Sebastian (2001 - 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 - 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 - 2008) - primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007) și al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent).

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiții absolute. În special ale compozitorilor români, dar și străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a realizat opera Oedipe în primă audiție britanică (Festivalul de la Edinburgh 2002) și italiană (Teatro Lirico di Cagliari 2005). Din 2008 este Președintele Societății George Enescu din Londra.

A realizat sute de minute de imprimări de Radio și a înregistrat pe LP, CD și DVD pentru Electrecord, BMG Ariola, AIX Record (SUA), Claves, Bis și Nimbus. A realizat 3 CD-uri aniversare ale Filarmonicii "George Enescu" la 125, 135 și 140 de ani.

Este membru, dar și președinte în juriile unor concursuri internaționale de dirijat.

Cristian Mandeal a primit numeroase premii și distincții românești și străine. Este cetățean de onoare al orașului Brașov și Doctor Honoris Causa al Academiei din Cluj.

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă și dirijează constant începând din 2008.

Alături de sutele de tineri muzicieni care au facut parte de-a lungul timpului din Orchestra Română de Tineret, Cristian Mandeal a marcat pentru prima data prezența unei orchestre simfonice din România pe mari scene ale Europei precum, Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Berlin, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma, Elb Philharmonie din Hamburg, și multe altele.

Orchestra Română de Tineret

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului și profesorului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația "Prietenii Muzicii - Serafim Antropov" și Lanto Communication.

Din 2014, funcționează sub egida Centrului Național de Artă "Tinerimea Română". Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

În prezent, proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian și tradiție europeană" implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.

Rezultatul - o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional George Enescu și pe scene intenaționale precum: l'Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello și Festivalul Mahler de la Dobbiaco - Italia, March Music Day de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence și Festivalul Internațional al Orchestrelor Europene de Tineret Young Euroclassic din Berlin.

Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret - EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Începând din anul 2011 Orchestra Română de Tineret este invitată constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, marcând de-a lungul anilor numeroase premiere în ceea ce privește prezența unei orchestre românești pe marile scene ale Europei, precum Filarmonica din Berlin, Konzerthaus din Berlin, Elb Philharmonie din Hamburg, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma, alături de cele mai importante săli de concert din importante centre culturale precum, Aix en Provence, Basel, Geneva, Lyon, Rouen, Ruse, Chișinău, Bălți, Milano, Dobbiaco și Ravello în Italia, Linz, Salzburg, sau din Asia, la Beijing, precum și din România, la Sinaia, Brașov, Bușteni, Sibiu, Cluj, Iași și Timișoara.

În anul 2019, muzicienii Orchestrei Române de Tineret au fost prezenți pe noi importante scene din Italia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, Ungaria, Germania și Luxemburg și au întreprins, de asemenea, un spectaculos turneu în S.U.A., anul 2020 fiind dominat de aparițiile în aer liber și online. În anul 2021 și prima parte a anului 2022, Orchestra Română de Tineret a continuat seria unor concerte de mare succes, cu o permanentă îmbogățire a repertoriului prin apariții de senzație la Sala Radio alături de Winton Marsalis & Jazz at Lincoln Center Orchestra, din nou la Young Euro Classic - Berlin, precum și la Millenium Stage Center la Expo 2020 Dubai, sau o nouă prezență în fabuloasa sală Elb Philharmonie din Hamburg (august 2022).

Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret își continua călătoria în lumea muzicii de calitate și a recunoașterii international, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic exceptional.