Agenda de concert Înapoi

Orchestra Română de Tineret de Ziua Europei la Ateneul Român în Bucharest CellEAST Festival

Publicat: luni, 2 Mai 2022 , ora 11.44

Orchestra Română de Tineret își invită publicul în seara de 9 mai 2022, ora 19:00, la un concert extraordinar care va avea loc la Ateneul Român de Ziua Europei, în cadrul primei ediții a Bucharest CellEAST Festival.

Concertul care îl va aduce la pupitrul Orchestrei Române de Tineret pe dirijorul Noam Zur are în program Concertul în la minor, op. 129, pentru violoncel și orchestră de Robert Schumann, solist Răzvan Suma, Concertul pentru violoncel și orchestră, op. 167 de Dan Dediu, solist Mircea Marian și Concertul pentru violoncel și orchestră de suflători de Friedrich Gulda, solist Ștefan Cazacu.

Violoncelistul Marin Cazacu, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din București, director general al Filarmonicii "George Enescu" declara: "O premieră pe scena muzicală românească ! Apariția Bucharest CellEAST Festival confirmă unitatea breslei violoncelistice românești și renumele de care se bucură la nivel național și internațional. Cei mai cunoscuți violonceliști români ai momentului și artiști din Serbia, Ucraina, Bulgaria, Germania și Elveția vor prezenta unele dintre cele mai cunoscute lucrări concertante și camerale destinate violoncelului, pe cele mai prestigioase scene de concert din București. Cursurile de măiestrie oferite de maeștrii români și străini întregesc latura educațională a proiectului, asigurând astfel pregătirea la cel mai înalt nivel artistic a generațiilor viitoare de muzicieni."

CellEAST Festival 2022 se va desfășura în București în perioada 3-11 mai 2022, având invitați violonceliști de renume internațional cu o bogată experiență solistică și pedagogică precum: Andrei Ioniță, Denis Severin, Valentin Răduțiu, Răzvan Suma, Mircea Marian, Ștefan Cazacu, Marin Cazacu, Dragan Djordjeviæ și Atanas Krastev.

Pe durata festivalului aceștia vor susține concerte alături de Filarmonica George Enescu, Orchestra Română de Tineret și Orchestra de Cameră Radio, oferind publicului o mare diversitate din repertoriul violoncelistic universal. Așadar, la Ateneul Român și Sala Radio vor răsuna compoziții de D. Kabalevsky, O. Respighi, B. Lyatoshinsky, A. Dvorak, R. Schumann, F. Gulda, D. Dediu, P. I. Ceaikovski și C. Saint-Saëns.

În paralel cu programul concertistic se vor desfășura cele două Masterclass-uri - Future CellEAST și MiniCellos, programe educaționale pentru avansați respectiv începători, susținute de violonceliștii invitați la Universitatea Națională de Muzică din București. Masterclass-ul MiniCellos va fi susținut de profesoarele: Ani Marie Paladi, Teodora Atanasova și Ella Bokor.

Radu Sinaci, manager interimar al Centrului Național de Artă Tinerimea Română, declara înaintea începerii festivalului: "Mă bucur că primul eveniment de care mă ocup ca manager este unul dedicat violoncelului, instrumentul meu de suflet și că am ocazia să susțin astfel evoluțiile colegilor mei violonceliști, dar și ale unor prestigioși invitați străini, exponenți redutabili ai solisticii violoncelului."