Agenda de concert Înapoi

Orchestra Română de Tineret condusă de concertmaestrul Rafael Butaru la Roma

Publicat: vineri, 19 Aprilie 2019 , ora 11.22

Orchestra Română de Tineret revine pe afișele internaționale în formula sa de cameră, condusă de concertmaestrul și solistul ei Rafael Butaru cu un concert eveniment ce va avea loc la Roma, la Auditorium Santa Cecilia pe data de 5 mai. Această manifestare este inclusă în seria concertelor ce marchează președinția română a Consiliului Uniunii Europene.

Concertul va avea ca soliști muzicieni ce cântă sau au fost membri ai orchestrei pe parcursul mai multor proiecte, respectiv Iulia Adriana Cazacu - vioară, Ioana Jijian - vioară, Mircea Lazăr - vioară, Radu Dunca - vioară, Ștefan Cazacu - violoncel.

Programul cuprinde lucrări celebre ale repertoriului universal, dar și piese românești, pentru a marca evenimentul căruia îi este dedicat, mai precis : Arcangelo Corelli - Sarabandă, Gigă și Badinerie, Antonio Vivaldi - Concert pentru 4 viori în si minor, W.A. Mozart - Divertimento KV 136 in Re major, Luigi Boccherini - Fandango, Giacomo Puccini - Crisantemi, Constantin Dimitrescu - Serenada română pentru violoncel și orchestră și Dans țărănesc pentru violoncel și orchestră, George Enescu - Balada, Sabin Păutza - Dans din Maramureș, Bela Bartok - Dansuri populare românești.

Marin Cazacu, directorul Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" declara în pregătirea evenimentului: "Această formulă de orchestră de cameră, înființată mai recent în cadrul proiectului Orchestrele Naționale de Tineret ale României are acum ocazia de a concerta pe o scenă emblematică a vieții muzicale europene, Auditorium Santa Cecilia din Roma, iar fiecare dintre tinerii care vor putea fi văzuți acum și în ipostaze solistice cu siguranță vor încânta publicul"


Organizator: Centrul Național de Artă "Tinerimea Română, Institutul Cultural Român, Accademia di Romania, Ambasada României la Roma

Parteneri media: Radio România Cultural și Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Q Magazine, M Klasika, TVR.

Pentru informații detaliate legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" și de Orchestra Română de Tineret puteți accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/


Orchestra Română de Tineret

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului și profesorului Marin Cazacu, ca un program artistic dedicat formării la cel mai înalt nivel profesional al tinerelor generații de muzicieni sprijinit de Fundația "Prietenii Muzicii - Serafim Antropov" și Lanto Communication. Din 2014, funcționează sub egida Centrului Național de Artă "Tinerimea Română". Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

În prezent, proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian și tradiție europeană" implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori,compozitori și soliști de renume internațional precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Vladimir Cosma, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman.

Rezultatul - o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional "George Enescu" și pe scene intenaționale precum: l'Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello și Festivalul Mahler de la Toblach - Italia, "March Music Day" de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence, Konzerthaus Berlin și Filarmonica din Berlin, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Grande Salle Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, Sala Bozar din Bruxelles ș.a..

Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret - EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret își continuă călătoria în lumea muzicii de calitate și a recunoașterii internationale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic excepțional.