Cronici Înapoi

Orchestra Nationala Radio sub bagheta lui Jin Wang - O seara de muzica rusa

Publicat: sâmbătă, 17 Octombrie 2009 , ora 13.20
Primul concert al Orchestrei Nationale Radio din aceasta stagiune a avut loc sâmbata, 17 octombrie, la Ateneul Român, cu Dan Grigore (foto) ca solist. Programul interpretat sub bagheta dirijorului de origine chineza Jin Wang a fost unul omogen, cuprinzând în exlusivitate lucrari ale unor compozitori rusi.

În deschidere, "Uvertura festiva" de Sostakovici, o muzica accesibila, pe alocuri ironica sau cu accente grotesti. În colaborarea dintre Jin Wang si orchestra se remarca experienta unor concerte anterioare. Muzicienii raspund precis gesturilor ferme ale dirijorului, având ca rezultat o frazare atent studiata a continutului muzical sau contraste agogice si dinamice de efect.

Interpretat atât de des pe scenele românesti sau internationale, Concertul nr.2 pentru pian de Serghei Rahmaninov este o partitura atât de cunoscuta, încât prezentarea acesteia devine din ce în ce mai dificila. De aceea, Jin Wang a încercat revelarea unor noi semnificatii, prin scoaterea în evidenta a unor contrateme sau melodii aflate pâna acum în planul secund, obtinând o împrospatare a sonoritatilor. Dan Grigore a urmat aceasta directie si a renuntat, împreuna cu orchestra, la efuziunile romantice pe care le asociem adesea acestui concert. Paleta dinamica nu a fost una foarte ampla, în schimb momentele de monotonie au fost evitate.

Ultima lucrare din program a fost din nou una celebra, din care Jin Wang ne-a propus o selectie: "Romeo si Julieta" de Serghei Prokofiev. Fragmentele alese din cele trei suite extrase de compozitor din muzica baletului omonim au cuprins atât momente lirice cât si sectiuni pline de tensiune, ce au oferit orchestrei ocazia de a-si dovedi capacitatile interpretative.

Concertul a raspuns se pare asteptarilor publicului numeros prezent în Sala Ateneului, Dan Grigore, Jin Wang si Orchestra Nationala Radio fiind aplaudati îndelung.
Andreea Chiselev