Agenda de concert Înapoi

Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova invitată la Sala Radio

Publicat: marți, 8 Septembrie 2015 , ora 10.56

La o zi după evoluția în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova este invitată să concerteze duminică, 13 septembrie (19.00), la Sala Radio, alături de unul dintre ansamblurile instituției gazdă: Orchestra de Cameră Radio.

Cu un program atractiv Bach/Mozart, cele două ansambluri reunite dirijate de Cristian Florea o vor avea ca solistă pe pianista Livyka Știrbu-Sokolov, care în anul 2010 a reprezentat Republica Moldova la Festivalul "Yehudi Menuhin" (Gstaad, Elveția). A fost prima participare a Republicii Moldova la acest eveniment, iar Livyka Știrbu-Sokolov a devenit astfel cel mai tânăr muzician din cadrul festivalului. În 2014, tânăra pianistă a reprezentat Republica Moldova la concursul Eurovision Young Musicians, iar talentul său artistic a fost deja apreciat în concerte susținute în Germania, Elveția, Rusia și Republica Moldova.

În programul serii veți asculta două lucrări de Bach - Concertul brandenburgic nr. 3 în sol major și Concertul pentru pian și orchestră în fa minor și două de Mozart - Divertimento în fa major și Simfonia nr. 29 în la major.

Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova este invitată sâmbătă, 12 septembrie (11.00) - cu o zi înaintea evenimentului de la Sala Radio - să evolueze în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu", în secțiunea "Enescu și contemporanii săi", ce reunește concerte și recitaluri concepute în jurul creațiilor marelui compozitor. La Sala Mică a Palatului, ansamblul de la Chișinău va interpreta, sub bagheta lui Cristian Florea, lucrarea lui Enescu- Octetul pentru coarde în do major op. 7 și alte două partituri: Warlock- Capriol suite și Bartók- Divertimento pentru orchestră de coarde op. 113.


Evenimentul este realizat cu sprijinul partenerilor: Vinăria PURCARI, Societatea Română de Caritate "Carro", Restaurantul LA PLĂCINTE, Forul Democrat al Românilor din Moldova, Ramada Majestic Hotel, Carrefour, precum și al Ambasadei Republicii Moldova la București.


Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova…

este cunoscută în lume nu doar grație numeroaselor turnee artistice pe care le-a întreprins în Spania, Franța, Italia, Germania, Elveția, Rusia, Ucraina, România, Turcia, Israel, SUA, Iordania, dar, mai ales, pentru înalta măiestrie interpretativă și repertoriul ei vast.

Orchestra Națională de Cameră a fost fondată în primăvara anului 1988 la inițiativa dirijorului Alfred GHERȘFELD, care a fost primul director artistic al acestui colectiv muzical. La ora actuală colaborează permanent cu orchestra dirijorii Gh. Mustea, V. Doni, M. Secichin, O. Palymski. Pe parcursul anilor funcția de prim-dirijor ai orchestrei au deținut-o Alexandru SAMOILĂ, Dumitru GOIA, Evghenii SAMOILOV, Liviu BUIUC. Puternic legat de ansamblu este numele violoncelistului și dirijorului român Cristian FLOREA, care a condus orchestra o perioadă mai îndelungată (1995-2000) și a revenit la pupitrul acestei formații din 2010, în calitate de prim-dirijor.

Printre perfomanțele Orchestrei Naționale de Cameră se înscrie și înregistrarea unui CD în colaborare cu trompetistul francez Bernard SOUSTROT, a cărui lansare a avut loc în 1998 la Teatrul Montansier de Versailles. Fiind incluși în componența Orchestrei Simfonice Europene, fondată de maestrul Cristian FLOREA, muzicienii din Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova au avut onoarea de a acompania pe diverse scene ale sălilor de concert din Europa personalități din lumea muzicii internaționale, printre care tenorii Placido DOMINGO și José CARRERAS, mezzosoprana Teresa BERGANZA etc.


Dirijorul Cristian Florea...

…Personalitate artistică complexă, este prezent în viața muzicală internațională în mai multe ipostaze: violoncelist, dirijor, manager artistic, profesor și impresar.

În 1986 a fondat Orchestra de Cameră Freiburg, iar după 1989 a devenit director artistic și dirijor al Filarmonicii de Stat din Sibiu, perioadă în care s-a ocupat activ de infrastructura centrelor muzicale "Hermania" și "Sala Thalia". În 1992 a pus bazele Orchestrei Simfonice Europene și de atunci în fiecare an realizează diferite proiecte: "Concertul de Anul Nou", Muzică din filme, concerte extraordinare cu mari artiști ca José Carreras, Monserrat Caballé, Teresa Berganza, Placido Domingo ș. a.

În prezent este dirijorul șef al Orchestrei Naționale de Cameră Chișinău, ansamblu pe care l-a condus și în concertul din cadrul Festivalului Internațional George Enescu - 2011. Cristian Florea, solist sau dirijor, a colaborat cu numerose ansambluri muzicale: Mozarteum Salzburg, Orchestra Simfonică Madrid, Orchestra Simfonică Nacional de Catalunya din Barcelona, orchestrele filarmonicilor din țară și ansambluri orchestrale din Italia, Mexic, SUA, Ungaria, Germania ș.a.


Biletele sunt disponibile pewww.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.