Evenimentele săptămânii Înapoi
Orchestra Națională a Franței și Cristian Măcelaru: Simfoniile de Camille Saint-Saëns, în premieră la Radio România Muzical
La învestirea sa în onoranta funcție de director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, Cristian Măcelaru și-a arătat dorința de a readuce în programele prestigiosului ansamblu partituri romantice și moderne franceze mai puțin cântate, pentru a împrospăta repertoriul Orchestrei. Și-a îndeplinit dezideratul cu o primă realizare discografică de excepție: înregistrarea completă a Simfoniilor de Camille Saint-Saëns, în anul în care s-a împlinit un secol de la trecerea în eternitate a compozitorului, unul dintre cei mai importanți muzicieni din epoca romantică, talentat pianist, dirijor, organist, profesor și creator de concerte, simfonii, opere și piese camerale. Stilul acestora s-a înscris pe linia tradițională romantică și a influențat semnificativ școala componistică franceză.
Simfoniile de Camille Saint-Saëns au fost scrise pe parcursul a trei decenii și jumătate, între 1850 și 1886 - anul în care Simfonia a III-a cu orgă (cea mai cunoscută dintre simfoniile compozitorului) a avut prima audiție. Aceste partituri reflectă evoluția stilului componistic al muzicianului francez, de la adolescență până la maturitatea artistică, afinitatea pe care a avut-o pentru muzica clasicilor Beethoven și Mozart, precum și pentru cea a romanticului Felix Mendelssohn, având o claritate a scriiturii și o eleganță sclipitoare. Interpretarea Orchestrei Naționale a Franței surprinde exuberanța Simfoniilor de Camille Saint-Saëns, având prospețime, robustețe, claritate în redarea texturilor orchestrale și un discurs foarte agreabil, sub conducerea lui Cristian Măcelaru.
Imprimările au avut locîn 2020 și pe parcursul acestui an, la Sala Auditorium a Radiodifuziunii franceze, iar albumul a fost lansat în 26 noiembrie 2021, la casa de discuri Warner Classics. Colecția cuprinde 3 ore de muzică: trei CD-uri care includ Simfoniile numerele 1, 2 și 3, precum și două simfonii fără număr de catalog - în La major și în Fa major scrise de Camille Saint-Saëns în tinerețe.
Despre această remarcabilă realizare discografică, Cristian Măcelaru i-a mărturisit colegei mele Irina Cristina Vasilescu, într-un interviu pentru Radio România Muzical: "Am vrut să descoperim cu toții aceste simfonii care, din păcate, nu se mai cântă atât de des, dar care sunt lucrări extraordinar de frumoase. Pentru mine, toate simfoniile, și cele care sunt mai puțin cunoscute, au o valoare în istoria muzicii și nu numai atât, au și valoare în sala de concerte. Simfoniile din tinerețe ne arată acest talent excepțional despre care vorbeau toți muzicienii care l-au cunoscut pe Camille Saint-Saëns - un interpret extraordinar la pian, la orgă, dar, în același timp, și un compozitor de mare succes.".
La Radio România Muzical puteți asculta în premieră acest album, la CD Review, între 13 și 17 decembrie, de la ora 11.30.