Evenimentele săptămânii Înapoi

Orchestra Filarmonica BBC pe scena de la 'Royal Albert Hall' din Londra, în direct la Radio România Muzical

Publicat: marți, 8 August 2017 , ora 10.22
În seara zilei de joi, 10 august, continuă seria transmisiunilor directe din cadrul Festivalului "BBC Proms" - cel mai important și amplu eveniment muzical al verii din spațiul european. Pe scena de la "Royal Albert Hall" se vor afla membrii Orchestrei Filarmonice BBC, de această dată sub conducerea dirijorului finlandez John Storgårds. Un muzician foarte apropiat de ansamblul britanic pe care îl cunoaște încă din anul 2011, când a fost numit dirijor-invitat principal, și cu care a realizat integrala simfoniilor de Sibelius, înregistrată în anul 2014.

Programul propus pentru acest concert ne va purta în zona romantică, prin creațiile semnate de Jean Sibelius, Edvard Grieg, Robert Schumann și Paul Hindemith. Unul dintre soliștii serii va fi violoncelistul german Alban Gerhardt, în celebrul Concert op. 129 în la minor de Schumann. Este vorba despre un alt muzician foarte atașat de acest festival și de spațiul muzicii britanice în general, Gerhardt fiind cel care, pe aceeași scenă și în cadrul aceluiași eveniment, prezenta în 2009 premiera Concertului scris pentru acesta de compozitorul coreean Unsuk Chin. Cealaltă apariție solistică a serii va fi cea a sopranei Lise Davidsen în Poemul simfonic "Luonnotar" de Sibelius. Vom întâlni, așadar, o altă prezență din spațiul nordic, Lise Davidsen fiind născută în Norvegia și devenind cunoscută în special după câștigarea în anul 2015 a concursurilor "Operalia" patronat de Placido Domingo și "Regina Sonja" de la Oslo. O apariție tânără în spațiul liric, prezentă din ce în ce mai activ în ultimii ani pe scene de renume precum Opera Regală "Covent Garden" din Londra, Festivalul de la Aix-en-Provence sau Opera de Stat din Viena.

Nu ratați o nouă seară de sărbătoare la BBC Proms, sub semnul muzicii romantice, joi, de la 21.30, în direct la Radio România Muzical.

Dan Ghineraru