Agenda de concert Înapoi

Oratoriul 'Visul lui Gerontius' de Edward Elgar, difuzat online de Filarmonica 'George Enescu'

Publicat: luni, 6 Aprilie 2020 , ora 14.00

Joi, 9 aprilie 2020, de la ora 19.00, în saptămâna ce precede Paștele catolic, Filarmonica "George Enescu" vă propune, în cadrul stagiunii online, oratoriul "Visul lui Gerontius" de Edward Elgar.

Orchestra și Corul Filarmoniciii "George Enescu" sunt conduse de dirijorul britanic Alexander Walker. Rolul lui Gerontius este interpretat de tânărul tenor britanic Oliver Johnston, care îi are alături pe ceilalți doi soliști invitați: mezzosoprana Aura Twarowska (Îngerul) și basul Marius Boloș (Preotul/ Îngerul Agoniei). Corul Filarmonicii "George Enescu" este condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul a fost realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie. Înregistrarea concertului "Visul lui Gerontius", susținut Sala mare a Ateneului Român, este din 18 octombrie 2019.

În contextul crizei cauzate de virusul COVID-19 și pentru a contribui la accesul la cultură în această perioadă, Filarmonica "George Enescu" vă invită joi, de la ora 19.00, pe site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw). Accesul pe aceste canale online va fi gratuit pentru toți iubitorii muzicii.

***

Sir Edward Elgar (1857 - 1934) a compus oratoriul "Visul lui Gerontius" după un poem al lui John Henry Newman, personalitate a vieții religioase din Marea Britanie din secolul al XIX-lea, care a fost recent canonizată. Lucrarea, pentru soliști, trei coruri, orgă și orchestră, este despre agonie și eliberare, despre efemeritatea lumii materiale și frumusețea celei spirituale, despre aspirație și dreapta judecată. Oratoriul relatează călătoria sufletului unui om de pe patul de moarte până la judecata sa în fața lui Dumnezeu și stabilirea în Purgatoriu. Oratoriul a avut premiera pe 3 octombrie 1900 în cadrul Festivalului Muzical Trienal de la Birmingham, fiind rodul a opt ani de creație, perioadă în care compozitorul a scris șase lucrări vocal-simfonice, printre care "The Black Knight", "King Olaf", "Caractacus" și "Sea Pictures".

Dirijorul Alexander Walker consideră că, având în vedere excelența Orchestrei și Corului Filarmonicii "George Enescu", nu a fost nevoie să fie invitate alt cor ori altă orchestră britanică pentru acest concert de la Ateneul Român. "Compusă la un an după «Variațiunile Enigma», «Visul lui Gerontius» evocă atât dramatismul, cât și limbajul muzical wagnerian, fiind o lucrare plină de emoție, cu episoade tulburătoare care oferă un prilej de meditație și introspecție", declară dirijorul Alexander Walker.

"Prin difuzarea, joi, a înregistrării acestui oratoriu extraordinar, Filarmonica «George Enescu» este aproape de toți iubitorii muzicii mai mult decât oricând, în această perioadă pascală. Rămâneți în continuare, alături de noi, în stagiunea online pe care v-o propunem", subliniază Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii "George Enescu".

Stagiune online Filarmonica "George Enescu"
Joi, 9 aprilie 2020, ora 19.00
Concert vocal-simfonic

Orchestra simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor
Alexander Walker
Soliști
Oliver Johnston - Gerontius
Aura Twarowska - Îngerul
Marius Boloș - Preotul

Program:

Edward Elgar
"Visul lui Gerontius"

Dirijorul corului
Iosif Ion Prunner

Concert realizat cu sprijinul Societății Elgar, Marea Britanie

***

Canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw) al Filarmonicii "George Enescu" a fost adăugat, în cadrul stagiunii online, celorlalte instrumente de promovare ale evenimentelor instituției: site web (https://www.fge.org.ro/), pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/), newsletter.

Canalul YouTube nou creat oferă celor interesați posibilitatea de abonare și de alertare prin e-mail asupra noilor postări.

Înregistrările concertelor simfonice vor rămâne pe canalele online timp de 48 de ore.Vă invităm să vă abonați la canalul YouTube al Filarmonicii "Geoge Enescu".

Rămâneți alături de noi pe canalele:
Siteul Filarmonicii "George Enescu"
Pagina YouTube a Filarmoncii "George Enescu"
Pagina de Facebook a Filarmonicii "George Enescu"

Vă dorim vizionare plăcută!