Evenimentele săptămânii Înapoi

Oratoriul Messiah de Händel, reorchestrat de Mozart, în direct de la Copenhaga!

Publicat: vineri, 27 Noiembrie 2015 , ora 16.49

Oratoriul lui Händel "Messiah" este o audiție nelipsită în perioada Crăciunului. La Radio România Muzical, vă invităm joi, 3 decembrie, în Sala de concerte a Radiodifuziunii din Copenhaga, de unde transmitem în direct această creație, interpretată în concertul susținut de Orchestra Simfonică Națională Daneză și Corul Național Danez. La pupitru se va afla viitorul dirijor șef al Orchestrei, renumitul muzician Italian Fabio Luisi.

Deși va prelua această poziție începând din 2017, Fabio Luisi va lucre frecvent până atunci cu ansamblul, pentru a se cunoaște mai bine reciproc.

Oratoriul prezentat la Copenhaga nu este doar "Messiah" al lui Georg Friedrich Händel, ci și al lui… Mozart. Deși contemporanii erau de părere că Händel este "preistoric", Mozart era un mare admirator al muzicii acestuia. De aceea a și fost solicitat pentru a "updata" oratoriul, adăugând instrumente noi - flaut, trombon, clarinet -, instrumente care nu se inventaseră încă în vremea lui Händel.

Joi, 3 decembrie, în transmisiune directă la Radio România Muzical de la ora 20,30, soliști vor fi soprana Maureen McKay, mezzo-soprana Anna Stéphany, tenorul Mario Peter și basul Christof Fischesser.

Ediția mozartiană, cu orchestra amplificată, a oratoriului lui Händel, este populară în Anglia, însă la noi aproape necunoscută. Sper că vă veți delecta ascultând cum se apropie Mozart de maestrul Händel. Aproape că îl putem auzi spunând "mi-aș fi dorit să compus eu însumi Messiah!".

Andreea Chiselev