Evenimente Înapoi

Oratoriul de Crăciun de Bach la Sala Radio

Publicat: joi, 10 Decembrie 2015 , ora 10.55

Două dintre ansamblurile Radio România - Orchestra de Cameră Radio și Corul Academic Radio (pregătit de Dan Mihai Goia) - sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuși, vă invită la Sala Radio miercuri, 16 decembrie, ora 19.00, la un concert de Crăciun cu totul deosebit! Atmosfera catedralelor gotice germane, în care răsună de sărbători cântece sacre, va fi recreată la Sala Radio prin interpretarea unei celebre partituri semnate de Bach: Oratoriul de Crăciun.

Conceput de marele compozitor pentru Crăciunul din 1734, oratoriul ce reunește șase părți evocă momentele din scripturi: Nașterea lui Iisus, Vestirea Păstorilor, Închinarea Păstorilor, Botezul Domnului, Călătoria Magilor și Închinarea Magilor. Evenimentul se desfășoară cu participarea artiștilor lirici: Cristina Oltean - soprană, Geanina Munteanu - alto, Tony Bardon - tenor, Cristian Hodrea - bas.

CRISTIAN BRÂNCUȘI este membru fondator al Orchestrei de Cameră Radio și dirijor principal al acesteia. Din 1990, artistul a prezentat alături de ansamblu sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creație contemporană. Atras în egală măsură și de muzica de avangardă, este deseori invitat sa dirijeze în Festivalul "Săptamâna Internațională a Muzicii Noi", precum și în cel intitulat "Worldmusic Days".

Soprana CRISTINA OLTEAN a colaborat cu orchestrele filarmonice din Cluj-Napoca, Arad, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Iași, Tîrgu Mureș, dar și cu teatre lirice ca Opera Maghiară de Stat din Cluj Napoca, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Română Craiova. Din repertoriul său vocal-simfonic fac parte lucrări precum "Carmina Burana" de Carl Orff, "Requiem" de Gabriel Fauré, "Missa în Do Major" de Ludwig van Beethoven, "Peer Gynt" de Edvard Grieg, "Missa în si minor" de J.S. Bach, "Requiem" de W.A. Mozart ș.a.

Mezzosoprana GEANINA MUNTEANU este absolventă a cursurilor Academiei Europene de Muzică Barocă din Ambronay (Franța). A colaborat, în calitate de solistă a Filarmonicii "George Enescu", cu dirijorii: Sergiu Comissiona, Jin Wang, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Ludovic Bacs, Remus Georgescu, Alain Paris, Daisuke Soga, Marc Tardue ș.a. A participat la turnee în Japonia (cu Simfonia a IX-a de Beethoven), Germania (arii din opere), Franța și Belgia (Lully - rolul Melissse în Cadmuse et Hermiones).

Solist al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, tenorul TONY BARDON a participat la cursurile de perfecționare susținute de Mariana Nicolesco (Brăila - 2006) și Alberto Zedda, în cadrul Academiei Rossiniene din Pesaro (2010). În anul 2013 a fost aplaudat la Palatul Artelor din Budapesta cu lucrarea Rorate Coeli de Orbán György, moment urmat de interpretarea rolului titular al operei La Clemenza di Tito de Mozart, la Teatro Verdi - Trieste. În stagiunea 2014/2015 a debutat în două opere mozartiene la Teatro Regio - Torino, la Teatro Verdi - Trieste în opera Il Re Pastore (în rolul lui Alessandro), la Teatro Național Sarajevo în Stabat Mater de Rossini.

Solist al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, CRISTIAN HODREA a fost distins, în 2010, cu Premiul Special al Juriului la Concursul "Hariclea Darclée". Din repertoriul său liric fac parte: W.A. Mozart - "Don Giovanni" (Leporello), "Die Zauberflote" (Papageno), "Le nozze di Figaro" (Contele Almaviva), G. Rossini- "Il barbiere di Siviglia" (Bartolo), "La Cenerentola" (Don Magnifico), G. Donizetti - "L`Elisir d`amore" (Dulcamara), "Don Pasquale" (Don Pasquale), G. Verdi- "Nabucco" (Marele Preot), "Un Ballo in Maschera" (Samuel) etc.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.