Se întâmplă la Radio România Înapoi

Ora de educație teatrală revine în școlile bucureștene

Publicat: marți, 30 Septembrie 2014 , ora 14.34

De la 1 octombrie, programul nonformal Ora de educație teatrală, un proiect marca Radio România Cultural, revine în școlile bucureștene timp de două semestre educaționale (octombrie 2014 - mai 2015).

250 de elevi cu vârste cuprinse între 9-10 ani, care învață la Școala Gimnazială Ferdinand I și Școala Gimnazială nr. 56, vor beneficia, săptămânal, de audiții ale spectacolelor radiofonice pentru copii și ale poveștilor de seară difuzate la radioul public, de jocuri și concursuri create special pentru ei.

Ideea Orei de educație teatrală a apărut în 2012 ca urmare a succesului pe care l-a avut proiectul Ora de educație muzicală, realizat de Radio România Cultural în 2011. S-a dezvoltat ulterior, în anii 2013 și 2014. Realizatorii programului - Mirela Nicolae și Răzvan Dolea, împreună cu regizorul artistic Mihai Lungeanu încearcă să promoveze programele culturale adresate elevilor, să sprijine inițiativa radioului cultural de atragere și fidelizare a tinerilor ascultători bucureșteni și să ajute demersul școlii naționale de acordare a șanselor egale la educație.

Programul Ora de educație teatrală în școli are ca scop atragerea, formarea și fidelizarea publicului emisiunilor culturale încă de la vârstele mici, facilitarea comunicării verbale, dialogului și exprimării coerente pentru elevi, folosind înregistrări audio din Fonoteca radioului public (Poveste de seară, Teatru Național Radiofonic), aprofundarea, în manieră teatrală și jurnalistică, a textelor prevăzute de programa școlară, dar și realizarea de reportaje despre educație care sunt difuzate pe parcurs, la Radio România Cultural.

Proiectul va avea, pe lângă audiții, exerciții interactive de comunicare verbală bazate pe tehnici teatrale și concursuri cu premii (auxiliare școlare și promoționale).

Parteneri fideli ai acestei inițiative originale sunt Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Teatrul C.I. Nottara și Editura Nomina.