Agenda de concert Înapoi

Opera Națională București și Corul Madrigal anunță Târgul de Crăciun - Classical Christmas Market

Publicat: joi, 25 Noiembrie 2021 , ora 12.46


Opera Națională București și Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", alături de Programul Național Cantus Mundi anunță organizarea primului Târg de Crăciun din România care va pune în valoare, în exclusivitate, muzica clasică a sărbătorilor de iarnă - "Classical Christmas Market".

Pentru prima dată în istoria centenară, Opera Națională București va găzdui un Târg de Crăciun. "Classical Christmas Market" va fi deschis publicului în perioada 3 - 31 decembrie 2021, în aer liber, pe Esplanada Operei Naționale din centrul Bucureștiului (Bulevardul Mihai Kogălniceanu 70-72).

Organizat de două instituții culturale reper ale României, care activează pentru promovarea muzicii clasice și a educației prin muzică, noul Târg de Crăciun va oferi vizitatorilor, mici și mari, un eveniment de înaltă calitate, creat în jurul sărbătorilor de iarnă, cu o ofertă diversă, atractivă și în același timp instructivă, prezentată într-o scenografie impresionantă.

"Classical Christmas Market" va fi amenjat pe o suprafață de 12.000 mp și va conține decoruri și activări de poveste, desfășurate în jurul patinoarului, atracția principală a târgului. Publicul se va putea bucura, de asemenea, de scena specială a colindătorilor, pregătită pentru spectacolele și concertele copiilor din Programul Național Cantus Mundi și nu numai, de Ateliere Spiridușilor și workshopuri pentru cei mici, de zboruri uimitoare cu sania deasupra patinoarului, plimbări cu Express-ul OCC - trenulețul partenerilor de la Opera Comică pentru Copii, dar și cu trăsura cu cai, de tradiționalele căsuțe cu bunătăți de sărbători și multe alte surprize, toate colorate sonor cu multă muzică bună.

"Împreună cu partenerii noștri de la Opera Națională București și cu sprijinul Operei Comice pentru Copii și al ROMSILVA, ne-am dorit să completăm emoția și farmecul sărbătorilor de iarnă cu o experiență deopotrivă educativă și distractivă și să "invităm" muzica bună să înnobileze această lună mult îndrăgită a anului, într-un cadru de poveste. Classical Christmas Market va oferi fiecărui copil, dar și fiecărui adult, un crâmpei din magia Crăciunului și sentimentul autentic și familiar de sărbătoare, de apartenență și siguranță, cu atât mai mult în această perioadă complicată pentru noi toți" - a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin".

Pe parcursul Târgului, în sala mare a Operei vor avea loc mai multe reprezentații eveniment: premiera spectacolului centenar "Lohengrin"de Wagner (regia Silviu Purcărete - 8, 10 și 12 decembrie), Seara Tinerilor Coregrafi(14 decembrie), spectacolul de balet "Spărgătorul de nuci" de Ceaikovski (15, 18, 23 și 29 decembrie), spectacolul "La Traviata"de Verdi (19 și 22 decembrie), "Nunta lui Figaro"de Mozart (18 decembrie) și "La Bohème"de Puccini (29 decembrie) - organizate de Opera Națională București, precum și spectacolul de Crăciun al Corului Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", intitulat "Pe drumul Crăciunului" (16, 17 decembrie).*

Opera Națională București, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, este cea mai importantă scenă dedicată spectacolului muzical și coregrafic din România. Instituționalizată în 1921, marcând în 2021 o sută de ani de la înființare, Opera Națională București a fost constituită pe fondul existenței pe teritoriul României, încă din 1885 a Companiei Opera Română înființată de George Stephănescu, ce își desfășura spectacolele pe scena Teatrului Național. Primul spectacol oficial a avut loc pe 8 decembrie 1921 cu spectacolul "Lohengrin" de Richard Wagner, prilej cu care marele compozitor George Enescu s-a aflat la pupitrul dirijoral, dorind astfel să sublinieze sprijinul și implicarea sa efectivă în realizarea acelui moment istoric în cultura neamului românesc. În acest an, tot pe 8 decembrie, este programat spectacolul centenar, cu același titlu, în regia lui Silviu Purcarete cu o distribuție de renume internațional.

Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925-2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertății, Speranței și Păcii, primind premiul "Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt" la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace și Securitate. După 58 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", instituție publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.680 de coruri și peste 60.000 de copii din țară și diaspora.