Agenda de concert Înapoi
Opera FANtastica prezintă concertul de muzică barocă La Lumiere Comique
Marți, 6 martie 2018, ora 19:00, Filarmonica George Enescu și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură vă invită la Ateneul Român, pentru un concert de muzică barocă susținut de Musica Ricercata Orchestra - prima orchestră de muzică barocă (acordată la diapazon 415 Hz) înființată de un dirijor român. Dirijor, Gabriel Bebeșelea.
Concertul, intitulat LA LUMIÈRE COMIQUE, se înscrie în seria manifestărilor de celebrare a 150 de ani de la fondarea Filarmonicii George Enescu și are loc în cadrul întâlnirilor muzicale Opera FANtastica, inițiate și moderate de Luminița Arvunescu.
BILETELE SE PUN ÎN VÂNZARE LA CASA DE BILETE A ATENEULUI ROMÂN
(STR. CONSTANTIN ESARCU NR. 2), MARȚI-VINERI, 12:00-19:00, TEL: 021 315 68 75 )
Musica Ricercata Orchestra este proiectul pe care cel mai valoros dirijor al tinerei generații, Gabriel Bebeșelea (30 de ani), îl lansează în România. O orchestră permanentă, în care se reunesc: 19 instrumentiști români - rezidenți în străinătate - și 5 instrumentiști străini, specializați pe interpretarea muzicii baroce și posesori de instrumente originare din perioada preclasică.
Solistă este soprana Rodica Vică, artistă stabilită la Viena, care a beneficiat până acum de colaborări cu prestigioase ansambluri de instrumente vechi și dirijori, precum Academia Bizantina și dirijorul Ottavio Dantone.
Prilejul de a asculta o orchestră barocă este unul rar pentru melomanii români - mai ales pentru bucureșteni! - iar programul ales de Gabriel Bebeșelea este, la rându-i, o premieră. După cercetarea în arhive a manuscriselor și transcrierea lor, tânărul muzician român aduce pe podiumul de concert al Ateneului Român muzica de la curtea Regelui Ludovic al XIV-lea, reconstituită după modelul spectacolelor realizate de Jean-Baptiste Lully și Marc-Antoine Charpentier pe textele lui Moliere, într-un program care cuprinde și selecțiuni din întânirea dintre Jean-Philippe Rameau și Voltaire. De asemenea, "punerea în scenă" a concertului este una inedită: cele două părți ale acestuia fiind prefațate de o dezbatere moderată de Luminița Arvunescu, prodigioasă creatoare a programelor radiofonice dedicate operei.
Evenimentul pe care vi-l prezentăm reprezintă un demers unic, în care muzicienii români reconstituie cu prospețime și acribie artistică o epocă, cea a secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, perioadă în care muzica, teatrul, baletul și opera au cunoscut o strălucire care în ultimii ani au renăscut practic pe scenele teatrelor lirice ale lumii. Un demers, totodată, de sincronizare culturală cu actualitatea muzicală en vogue.
Mai multe informații pe:
www.fge.org.ro; www.facebook.com/asociatia.muzicaartacultura