Agenda de concert Înapoi

Opera de Stat din Viena - 150 de ani - spectacol aniversar, live la București, Timișoara și Radio România Muzical

Publicat: marți, 14 Mai 2019 , ora 13.03

Pe 25 mai, celebra Operă de Stat de Viena - Wiener Staatsoper - își sărbătorește cei 150 de ani de la inaugurare alături de iubitorii teatrului liric de pe întregul mapamond. Sâmbătă, 25 mai, publicul din București și Timișoara se alătură milioanelor de spectatori din întreaga lume care vor asista, în direct, la premiera spectacolului aniversar "Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră" de Richard Strauss. Această transmisiune în direct audio-video este oferită de Opera de Stat din Viena și Forumul Cultural Austriac București, împreună cu partenerii lor, Universitatea Națională de Muzică din București și Radio România Muzical (București), Muzeul de Artă Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ecoplus Internațional - Agentia economică a Landului Austria Inferioară (Timișoara).

Spectacolul poate fi urmărit, în versiune video, la București sâmbătă, 25 mai 2019, la ora 18.30, în Studioul de Operă al Universității Naționale de Muzică București (str. Știrbei Vodă, nr. 33). Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

La Timișoara, evenimentul se va desfășura la Sala Barocă a Muzeului de Artă Timișoara (Piața Unirii, nr. 1), începând cu ora 18.00. Înainte de transmisiunea video, seara va fi deschisă de un recital cu arii din opera "Don Giovanni" de Mozart, un program susținut de studenții Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Dacă nu pot participa la proiecțiile video de la București și Timișoara, melomanii români de pretutindeni vor avea posibilitatea să asculte spectacolul "Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră", în transmisiune directă audio, pe frecvențele și de pe site-ul internet ale Radio România Muzical (http://www.romania-muzical.ro/).

Premiera operei "Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră", din 25 mai, reprezintă punctul culminant al festivităților dedicate, la Viena, celei de-a 150-a aniversări a celebrului "Teatru de pe Ring" - o săptămână întreagă (20-26 mai) de spectacole, expoziții, ateliere, lansări de carte și produse multimedia, proiecte online etc. Noua producție a spectaculoasei capodopere a lui Richard Strauss se dorește o dovadă în plus a spiritului profund contemporan si inovator al Operei de Stat din Viena, element determinant al celor 150 de ani de excelență.

Extrem de dificil de montat, solicitând atât numeroase voci de mare calibru, cât și condiții tehnice excepționale, "Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră" revine pe scena vieneză la 100 de ani de la premiera sa din 1919, de data aceasta într-o versiune propusă de o echipă de creație mixtă - austriacă, franceză și germană. Cu ocazia transmisiunii directe, spectatorii români vor descoperi, în direct, în același timp cu publicul vienez, producția semnată de regizorul Vincent Huguet, dirijată de Christian Thielemann și avându-i ca soliști pe Stephen Gould, Camilla Nylund, Evelyn Herlitzius, Sebastian Holecek, Wolfgang Koch, Nina Stemme, acompaniați de Corul și Orchestra Operei de Stat din Viena.

Richard Strauss a condus el însuși Wiener Staatsoper, în perioada 1919 și 1924. La instalarea lui în acest post, Opera vieneză își sărbătorea deja jubileul. Creat printr-un decret al împăratului Franz Josef (1857), teatrul de operă din inima capitalei austriece își primea primii spectatori pe 25 mai 1869, cu un "Don Giovanni" de Mozart la fel de strălucitor ca somptuoasa clădire proiectată și decorată de arhitecții August Sicard von Sicardsburg și Eduard van der Nüll. Grav avariat în timpul celui de al doilea război mondial, edificiul a fost refăcut de arhitecții Erich Boltenstern și Otto Prossinger, fiind redeschis în 1955 cu o serie de premiere, printre care și "Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră".

Astăzi, Opera de Stat din Viena face parte din grupul restrâns al celor mai influente instituții de profil din lume, cele care stabilesc direcții artistice, creează curente și lansează staruri. La crearea acestui statut a contribuit impresarul și managerul austriac, originar din România, Ioan Holender, cel care a condus Wiener Staatsoper timp de aproape 20 de ani (1992-2010). În timpul mandatului său - cel mai lung din istoria acestui teatru - au fost demarate proiecte ambițioase, vizând atât spectacolele, cât și publicul teatrului.

Wiener Staatsoper este unul dintre cei mai mari angajatori artistici din Europa, echipa sa permanentă numărând în jur de 950 de persoane. În stagiunea 2018-2019, acestea susțin cele 350 de spectacole programate. În echipa teatrului figurează aproape 200 de solisti, 80 de balerini, 150 de instrumentiști și peste 90 de coriști. Din 2010, teatrul este condus de francezul Dominique Meyer.