Se întâmplă la Radio România Înapoi

Omul cu mârțoaga - premieră la Teatrul Național Radiofonic

Publicat: vineri, 15 Decembrie 2023 , ora 14.09

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, duminică, 17 decembrie, de la ora 19:30, la Radio România Cultural Omul cu mârțoaga de George Ciprian. Adaptarea radiofonică: Dan Tudor și Domnica Țundrea. Regia artistică: Dan Tudor.

În distribuție: Dan Tudor, Marius Bodochi, Ana Ioana Macaria, Dragoș Ionescu, Afrodita Androne, Tudorel Filimon, Andrei Duban, Orodel Olaru, Florin Dobre.

Asistența tehnică: Florin Bădic. Regia de studio: Renata Rusu. Regia tehnică și muzicală: Mădălin Cristescu. Redactor și producător: Domnica Țundrea.

Omul cu mârțoaga de George Ciprian este, fără îndoială, una dintre piesele de referință ale literaturii române, un text dramatic puternic, interesant, nuanțat, cu un profund mesaj umanist, care, timp de aproape un secol, a generat montări teatrale de mare succes la public și la critica de specialitate.

Premiera Teatrului Național Radiofonic, în regia lui Dan Tudor, este un omagiu adus dramaturgului George Ciprian, în anul în care s-au împlinit 140 ani de la nașterea și 55 de ani de la dispariția acestuia. Născut la Buzău în 1883, George Ciprian a fost o personalitate plurivalentă a culturii române: dramaturg, poet, memorialist și actor. Publicată în 1927, în revista Sinteza, piesa Omul cu mârțoaga, debutul său dramaturgic, a fost reprezentată în premieră, în același an, pe scena Teatrului Național din București, fiind montată apoi la teatre din Berlin, Praga, Berna și Paris. Piesa este o comedie amară, o pledoarie pentru întoarcerea la firesc, la bun simț și normalitate, cu personaje bine conturate, care au oferit partituri dramatice substanțiale actorilor invitați la microfonul Teatrului Național Radiofonic.

Dan Tudor este un regizor complex, valoros, ale cărui spectacole, jucate pe importante scene din București și din țară, s-au bucurat întotdeauna de aplauze și de recunoașterea publicului. Ca actor, Dan Tudor, care în Omul cu mârțoaga interpretează rolul titular, a fost, de asemenea, apreciat de către spectatori și critici, iar la Radio a jucat roluri excepționale. În rolul lui Chirică, din Omul cu mârțoaga, Dan Tudor întruchipează sugestiv caracterul frust, cinstit, sincer al personajului, capacitatea acestuia de a visa, de a deveni un fel de vizionar, ale cărui percepții și posibilități de imaginare se împlinesc și, totodată, generozitatea sa și o anume liniște interioară, trimițând parcă, uneori, la o altă realitate. Fiecare actor aduce cu sine o mică lume, lumea personajului reprezentat, conturată cu finețe, precizie, atenție la nuanțe și cu multă putere de convingere.

Regia tehnică și muzicală semnată de Mădălin Cristescu îmbracă într-o haină sonoră sensibilă și expresivă un univers dramatic atotcuprinzător.