Agenda de concert Înapoi

'Oedipe', pe scena Operei Naționale București în cadrul Festivalului George Enescu

Publicat: joi, 5 Septembrie 2019 , ora 16.07

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 21 septembrie, începând cu ora 19:00 „Oedipe” de George Enescu, regia poartă semnătura Valentina Carrasco, decorurile au fost realizate de către Blanca Aòón, costumele de către Barbara Del Piano, video-ul de către Esterina Zarrillo, iar lighting design-ul de către Peter van Praet. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Maestru de cor Daniel Jinga, maestru de cor copii Smaranda Morgovan. Cu participarea Orchestrei, Corului și Ansamblului de Balet al Operei Naționale București.


„Îmi place această idee – a lui Nietzsche – cum că zeii sunt precum copiii care se joacă amuzați cu viețile noastre. Se implică pe ei înșiși în acest joc, precum copiii când sunt concentrați asupra jocului, și se pot răzgândi foarte repede, fără nicio explicație. De aceea viețile noastre pot părea atât de haotice sau lipsite de sens câteodată: ele sunt rezultatul unui joc de copii, irațional și proaspăt. Cred că Oedipe – ca noi toți – este o victimă a acestui joc. Cumva, cred că este o ușurare faptul că destinul nostru este în mâinile copiilor. Fără gravitate, fără frică. Doar joc”, a declarat Valentina Carrasco referitor la producția de pe scena Operei Naționale București.

Despre opera Oedipe, principala creație națională de gen și totodată singura care se regăsește în repertoriul mai multor teatre de prestigiu din lume, compozitorul George Enescu mărturisea: „Nu mi se cuvine mie să declar dacă Oedipe este sau nu cea mai desăvârșită dintre lucrările mele. Tot ce pot spune este că, dintre toate, îmi este cea mai dragă. În primul rând, pentru că m-a costat luni de muncă și ani de neliniște. Apoi, pentru că am pus în ea tot ce simțeam, ce gândeam, în așa fel încât mă contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede dacă aș spune în ce stare de exaltare eram gândindu-mă la Oedipe și compunând, notă cu notă, această operă imensă”.

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București