Evenimentele săptămânii Înapoi

O seară Mozart în stil bavarez… la Scena Europeană, 27 februarie 2015

Publicat: joi, 19 Februarie 2015 , ora 15.48
O seară în care se îmbină de fapt rigoarea spiritului german cu îndrăzneala de tip britanic, pentru că dirijorul Daniel Harding, născut la Oxford în 1975 se va afla vineri, 27 februarie, la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze. Concertul se va desfășura la minunata Sală Hercules situată chiar în centrul orașului München, în fostul palat regal al monarhilor bavarezi, Residenz.

Dirijorul Daniel Harding propune ca noutate orchestrelor pe care le conduce, dar și publicului în același timp, tempo-ul deosebit de rapid care îl caracterizează, însoțit totuși de un sunet larg, descriptiv, amintind de muzica de scenă.

Copil minune al baghetei, Daniel Harding a dirijat pentru prima dată la vârsta de 13 ani, iar trei ani mai târziu și-a început cariera ca dirijor asistent al lui Simon Rattle la Birmingham. De atunci a fost invitat adesea de orchestre europene importante ca Orchestra Radiodifuziunii Suedeze, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Filarmonicii din Viena și multe altele. În 2005 și-a încercat norocul și în muzica de Operă, susținând deschiderea stagiunii de la Scala din Milano.

Vineri, 27 februarie, de la ora 21.00, la Radio România Muzical, îl veți putea urmări pe Daniel Harding alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, într-un program de concert care alătură ultimele trei simfonii ale lui Wolfgang Amadeus Mozart, simfoniile 39, 40 și 41. Genialul autor vienez a compus aceste trei lucrări în mai puțin de două luni, în vara anului 1788, ultima dintre ele primind ulterior denumirea de "Jupiter". Vă așteptăm!

Laura Ana Mânzat