Agenda de concert Înapoi

O primă audiție românească: transcripția pentru violă a celebrei Sonate a treia, 'în caracter popular românesc', pentru pian și vioară de George Enescu

Publicat: luni, 13 Noiembrie 2017 , ora 9.21

Mulțumim pianistei Angela Drăghicescu pentru că a propus Stagiunii de marți seara un recital cu adevărat extraordinar de violă în care partenerul ei de scenă, americanul Elias Goldstein, a inclus și transcripția pentru violă pe care Donald Maurice a făcut-o Sonatei a III-a ," în caracter popular românesc", pentru pian și vioară de George Enescu. Donald Maurice, muzician complex din Noua Zeelandă, a studiat cu atenție câteva personalități ale vieții muzicale internaționale printre care Béla Bartók ( Ungaria), George Enescu (Romania), Alfred Hill (Australia), Douglas Lilburn (Noua Zeelandă) și Boris Pigovat (Israel). Convins de noutatea, originalitatea și valoarea partiturii enesciene, a decis să realizeze o transcripție pentru violă Sonatei a III-a ," in caracter popular romanesc", pentru pian și vioară de George Enescu , versiune care este prezentată pentru prima oară publicului românesc în seara zilei de marți, 14 noiembrie, în cadrul Stagiunii de marți seara.

Stagiunea de marți seara

Marti, 14 noiembrie 2017, 19:00 - 21:00

Sala mică

Elias Goldstein - violă

Angela Drăghicescu - pian

Program:

  • Ludwig van Beethoven
  • Nocturna în re major pentru violă și pian, op. 42
  • Franz Schubert
  • Sonata "Arpeggione" în la minor, D. 821
  • George Enescu
  • Sonata pentru vioară și pian nr. 3, în la minor , op. 25, " în caracter popular românesc" (transcripție pentru violă de Donald Maurice)

Coproducător: Radio România Muzical

Elias Goldstein este considerat o somitate în viața muzicală americană și nu numai. Este instrumentist concertist și profesorul care circula în întreaga lume. Este câștigătorul concursurilor Internaționale de Violă Primrose, Bashmet și Lionel Tertis și este membru al formației camerale Logos String Quartet. Mentori i-au fost Mark Zinger și Sally Chisholm. Elias Goldstein este primul violist care a prezentat pe scena de la Carnegie Hall integral celor 24 de Capricii de Nicolo Paganini.

În anul 2000 pianista Angela Drăghicescu a debutat în cardul fundatiei ACUMM iar în 2001 a obtinut o bursă de studii din partea Guvernului American pentru cursurile de pian ale Universității de Muzică din Louisiana, la clasa marelui pianist Michael Gurt unde și-a obținut diploma de absolvire și de masterat. În 2012 a obținut titlul de Doctor în Muzică al Universtății de Muzică din Texas la Austin, specialitatea acompaniament și muzică de cameră, la clasa profesoarei Anne Epperson, pianista marelui violinist Jascha Heifetz.