Evenimentele săptămânii Înapoi

O nouă transmisiune directă de la BBC Proms, marți, 29 august

Publicat: joi, 24 August 2017 , ora 13.07

După transmisiunea directă realizată chiar de la Royal Albert Hall din Londra saptămâna trecută (pe care o puteți reasculta în arhiva noastră), vă propunem marți, 29 august, o nouă întâlnire cu Festivalul BBC Proms. Voi transmite de această dată din studioul Radio România Muzical de la București, însă cu emoțiile extraordinarei experiențe londoneze încă prezente. Pe scenă va urca Orchestra Filarmonicii din Oslo, condusă de dirijorul ei principal, celebrul Vasily Petrenko, iar solist va fi nu mai puțin cunoscutul pianist norvegian Leif Ove Andsnes.

Iată cuvintele lui Vasily Petrenko despre acest concert: "Este minunat să revenim la Proms. Am fost acolo cel mai recent în 2013, la începutul mandatului meu ca dirijor șef, când pentru orchestră a fost și debutul. Cred că am evoluat mult împreună de atunci și sunt nerăbdător să împărtășesc fructele succeselor noastre cu publicul de aici. Pentru mine a fost foarte interesant să descopăr o nouă modalitate de lucru cu muzicienii norvegieni. Revenirea noastră la Proms este importantă pentru noi, o ocazie extraordinară de a fi parte dintr-unul dintre cele mai bune și mai mari festivaluri de muzică clasică din lume. Îmi face o deosebită plăcere să urc pe scenă în fața numeroșilor ascultători de la Royal Albert Hall și știu că prezența noastră va fi inspiratoare pentru membrii Filarmonicii din Oslo".

Programul este dedicat integral muzicii ruse: în deschidere, Suita "Pasărea de foc" de Igor Stravinski, apoi Leif Ove Andsnes, care a interpretat în 2015 la Proms integrala concertelor pentru pian de Beethoven, va cânta de această dată un opus de Sergei Rahmaninov - Concertul nr.4 în sol minor. Și pentru că una dintre temele Festivalului BBC Proms de anul acesta este centenarul Revoluției Ruse, nu putea lipsi din program Simfonia nr.12 a lui Dmitri Șostakovich, intitulată "Anul 1917", un potret al lui Lenin, a cărui realizare muzicală duce cu gândul la coloana sonoră a unui film.

Un al eveniment muzical de neratat în transmisiune directă de la BBC Proms - marți, 29 august, de la ora 21.30.

Andreea Chiselev