Actualitatea internațională Înapoi

O lucrare pierdută și redescoperită a lui Igor Stravinski va cunoaște prima intepretare în public după 107 ani

Publicat: marți, 22 Noiembrie 2016 , ora 16.38

Intitulat "Cântec funerar" și având o durată de aproximativ 12 minute, acest opus simfonic a fost compus pe când Stravinski avea doar 26 de ani, în memoria marelui său profesor, Nikolai Rimski-Korsakov. Însă după ce muzicianul a părăsit Rusia în 1914, lucrarea s-a pierdut. Se pare că Stravinski și-a păstrat interesul pentru soarta realizării sale chiar și în ultimii ani de viață. "Îmi doresc ca cineva in Leningrad să caute partiturile." - nota Stravinski în "Memorii și Comentarii", "pentru că aș fi chiar eu curios să aflu cine eram înainte de a compune Pasărea de foc."

"Cântec funerar" a fost redescoperit, în 2015, de muzicolog Natalia Braginskaya și de Irina Sidorenko, bibliotecară la Conservatorul din Sankt-Petersburg. În timp ce fondul bibliotecii era mutat, o întreagă serie de creații simfonice a fost găsită într-o arhivă aflat într-o cameră uitată, la care accesul fusese blocat vreme de ani de alte stive de partituri muzicale. Lucrarea a fost reconstituită pe baza știmelor instrumentale și pregătită spre publicare la Boosey & Hawkes, principalul editor al lui Stravinski.

Pe 2 decembrie, după 107 ani, "Cântecul funerar" va fi readus la viață de Orchestra Teatrului Mariinsky dirijată de Valery Gergiev. Programul va mai include o creație de Rimski-Korsakov și "Pasărea de foc", lucrarea compusă imediat după "Cântecul funerar" și care i-a adus, lui Stravinski, recunoașterea internațională.

Ștefan Costache