Agenda de concert Înapoi

O inedită 'poveste muzicală' venețiană la Sala Radio!

Publicat: miercuri, 5 Februarie 2020 , ora 12.33

Miercuri, 12 februarie (19:00), Orchestra de Cameră Radio și unul dintre muzicienii români care se bucură de apreciere atât în țară, cât și în străinătate - violonista LUMINITZA PETRE - vă propun la SALA RADIO o întâlnire... inedită în lumea muzicii!

În dublă ipostază - de dirijoare și de solistă - Luminitza Petre va cântă pe vioara Matteo Gofriller realizată la Veneția, în 1690, Concertul pentru vioară și orchestră semnat de Maddalena Laura Lombardini Sirmen (1745 - 1818). Născută în același celebru oraș italian, compozitoare și violonistă, aceasta este una dintre personalitățile care au marcat istoria muzicii cu o poveste de viață extrem de interesantă, desprinsă parcă dintr-un film artistic.

Provenind din părinți de origine nobilă, dar care își pierduseră averea, Maddalena Laura Lombardini Sirmen și-a început studiile muzicale la doar 7 ani, la orfelinatul unde locuia în Veneția. A primit ulterior lecții private de la Giuseppe Tartini, unul dintre cei mai mari violoniști ai vremii, care îi plătea și lecțiile la orfelinat. S-a căsătorit cu un alt apreciat violonist al vremii - Ludovico Sirmen - care a susținut-o în calea ei artistică, au compus chiar împreună câteva lucrări și au început să străbată Europa în turnee.

În concertul de la Sala Radio veți asculta de asemenea Schubert: Rondo în La major pentru vioară și orchestră de coarde și Mozart: Simfonia nr. 40.


Încă din timpul studenției, LUMINITZA PETRE a desfășurat o bogată activitate solistică cu toate orchestrele filarmonice din România și cu Orchestra Națională Radio. Consolidarea carierei sale a continuat cu aparițiile pe scene din Stuttgart, Mannheim, Bayreuth, Heidelberg, Nürnberg, Hamburg, Berlin, Milano, Strasbourg, Madrid, Bilbao, Zaragoza, Viena, Budapesta, Tokyo ș.a.

A fost invitată la festivaluri prestigioase ca "La Folle journée" - Nantes, Festivalul de la Aix en Provence, Edinburgh Festival, Bayreuther Festspiele și Festivalul Internațional "George Enescu".

Luminitza Petre a realizat imprimări pentru casele de discuri "Signum" și "Bietigheimer Kammersinfonie" - Germania, "Electrecord" - România și pentru Fonoteca Radio România. Integrala Sonatelor și Partitelor pentru vioară solo de J.S.Bach, realizată la "Bavaria Studio" München, a fost nominalizată pentru "Academy Award" în Tokio.

În 2007, cu ocazia intrării României în Uniunea Europeană, a înființat la Stuttgart "Camerata Enescu" și "Festivalul George Enescu Stuttgart", sub egida Forumului German-Român și a Consulatului Român din München.

Practica îndelungată în funcția de concert-maestru la Orchestra de Stat Stuttgart și deopotrivă la Academia Internațională Bach sau la Orchestra de Cameră Heilbronn au avantajat startul în cariera sa dirijorală. A dirijat repertoriu simfonic cu Filarmonicile din Nürnberg, Moscova, Oradea, Timișoara, Sibiu, Ploiești și Orchestra de Cameră Radio.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.