Agenda de concert Înapoi

"O harpă de poveste" - ediția a III-a, 16-29 iunie 2022

Publicat: marți, 14 Iunie 2022 , ora 12.05


O harpă construită în 1827 de faimosul fabricant de instrumente muzicale Erard și-a început călătoria în România în urmă cu aproape un secol. Între 16 și 29 iulie, Turneul "O harpă de poveste" - ediția a III-a aduce această călătorie în zilele noastre, printr-o serie de concerte susținute de harpista Adriana Cazacu, căreia i se alătură pianista Oxana Corjos și clarinetistul Petru Pane, în săli de concert din țară, respectiv la Bistrița, Deva și București și cu o avanpremieră la Londra. Turneul "O harpă de poveste" aduce în prim plan un instrument original, păstrat într-o stare excepțională, care aparține unei familii cu adânci rădăcini muzicale din România, familiei Iușceanu-Corjos.

Pe 16 iunie, ora 19.00 la Institutul Cultural Român Londra, Sala George Enescu, pe 25 iunie, ora 19.00 la Sinagoga din Bistrița, pe 26 iunie, la Sala Pro Arte din Deva și pe 29 iunie la Sala de concerte a Palatului Camerei de Comerț și Industrie din București vor avea loc patru recitaluri, avându-i ca protagoniști pe Adriana Cazacu - harpă, Petru Pane - clarinet, Oxana Corjos - pian. Programul va cuprinde lucrări diverse dedicate sau adaptate pentru această formula, de la Henry Purcell, până la Krzysztof Penderecki.

Ajuns în România în urmă cu mult timp, instrumentul păstrează inscripția primelor harpe construite de manufactura fraților Erard din Londra, furnizori la acel moment ai casei regale franceze și ai casei imperiale ruse. Povestea spune că această harpă a rămas pe teritoriul actualei Românii luată de la un ofițer german aflat în retragere la finalul celui de-al doilea război mondial, la schimb pentru un sac de merinde, fiind coborâtă dintr-o căruță pe ulița unui sat din vestul Transilvaniei, în care se afla acesta în timpul retragerii armatei germane din 1944.

Prin proiectul O harpă de poveste ne propunem readucerea parfumului muzical al secolului al XIX-lea, atunci când a fost construit instrumentul, cu o antologie de lucrări pentru harpă solistă, în dialog cu clarinetul sau împletindu-și particulele sonore cu delicatețea cozilor orizontale ale pianului, repertoriul ajungând până în secolul XX.

Elementul care leagă neobișnuitul trio clarinet, harpă și pian este reprezentat de readucerea la viață a acestei bijuterii, harpa cu dublă acțiune Erard, un instrument care simbolizează rădăcinile și conservarea tradiției muzicale românești în cel mai frumos și optimist mod.


Itinerar

Adriana Cazacu - harpă

Oxana Corjos - pian

Petru Pane - clarinet


16 iunie, ora 19.00 - Londra, Institutul Cultural Român Londra, Sala George Enescu

25 iunie, ora 19.00 - Bistrița, Sinagoga

26 iunie, ora 19.00 - Deva, Sala Pro Arte

29 iunie, ora 19.00 - București, Sala de concerte a Palatului Camerei de Comerț și Industrie București


Program muzical:

Henry Purcell - Ground, harpă solo

Krzysztof Penderecki - Preludiu pentru clarinet solo

Ch. W. Gluck - Orpheus' Klage, pian solo

Franz Schubert - Die Zauberharfe, clarinet și harpă

Friedrich Smetana - Vltava (arr. Hans Trnecek) - harpă solo

Serghei Rachmaninov - Polka Italienne, pian la 4 mâini

Carmen Petra Basacopol - Pastoral Sonata pentru harpă solo

Francis Poulenc - Sonata pentru clarinet și pian

Bela Bartok - Dansuri românești (arr. Dan Dediu) clarinet, harpă, pian