Agenda de concert Înapoi

'O harpă de poveste' - ediția a II-a, între 1 și 4 iulie

Publicat: miercuri, 23 Iunie 2021 , ora 13.15

O harpă construită în 1827 de faimosul fabricant de instrumente muzicale Erard și-a început călătoria în România în urmă cu aproape un secol. Între 1 și 4 iulie, Turneul național "O harpă de poveste" - ediția a II-a aduce această călătorie în zilele noastre, printr-o serie de concerte susținute de harpista Adriana Cîlțea, căreia i se alătură pianista Oxana Corjos și clarinetistul Petru Pane, în 4 orașe din țară, în săli de concert și în aer liber, aducând în prim plan un instrument original, păstrat într-o stare excepțională, care aparține unei familii cu adânci rădăcini muzicale din România, familiei Iușceanu-Corjos.

Pe 1 iulie, pe Esplanada Sălii Thalia din Sibiu, în aer liber, 2 iulie, la Sala Pro arte a Colegiului Național "Decebal" din Deva, 3 iulie, în Parcul "Mihai Eminescu" din Arad, în aer liber și 4 iulie la Sinagoga din Bistrița vor avea loc patru recitaluri, avându-i ca protagoniști pe Adriana Cîlțea - harpă, Petru Pane - clarinet, Oxana Corjos - pian. Programul va cuprinde lucrări diverse dedicate sau adaptate pentru această formula, de la Bach-Grandjany, până la Bela Kovacs.

Ajuns în România în urmă cu mult timp, instrumentul păstrează inscripția primelor harpe construite de manufactura fraților Erard din Londra, furnizori la acel moment ai casei regale franceze și ai casei imperiale ruse. Povestea spune că această harpă a rămas pe teritoriul actualei Românii luată de la un ofițer german aflat în retragere la finalul celui de-al doilea război mondial, la schimb pentru un sac de merinde, fiind coborâtă dintr-o căruță pe ulița unui sat din vestul Transilvaniei, în care se afla acesta în timpul retragerii armatei germane din 1944.

Prin proiectul O harpă de poveste ne propunem readucerea parfumului muzical al secolului al XIX-lea, atunci când a fost construit instrumentul, cu o antologie de lucrări pentru harpă solistă, în dialog cu clarinetul sau împletindu-și particulele sonore cu delicatețea cozilor orizontale ale pianului, repertoriul ajungând până în secolul XX.

Elementul care leagă neobișnuitul trio clarinet, harpă și pian este reprezentat de readucerea la viață a acestei bijuterii, harpa cu dublă acțiune Erard, un instrument care simbolizează rădăcinile și conservarea tradiției muzicale românești în cel mai frumos și optimist mod.

Itinerar

1 iulie, ora 18 - Sibiu, Esplanada Sălii Thalia - în aer liber (în cadrul Festivalului româno-american)

2 iulie, ora 19 - Deva, Sala Pro Arte a Colegiului National Decebal

3 iulie, ora 19 - Arad, Parcul "Mihai Eminescu" - în aer liber

4 iulie, ora 19 - Bistrița, Sinagoga

Adriana Cîlțea - harpă

Oxana Corjos - pian

Petru Pane - clarinet

Program muzical :

Bach/Grandjany - Andante (harpă solo)

John Parry - Allegro în re major (harpă solo)

Bela Kovacs - Hommage a Manuel de Falla (clarinet solo)

Frederic Mompou - Cancion y Danza (pian solo)

Claude Debussy - Feux d'artifice (pian solo)

Henriette Renie - Contemplation și Feuillets d'album (harpă solo)

Bela Kovacs - After you, Mr. Gershwin (clarinet și pian)

Mihail Glinka - Nocturne (harpă solo)

Franz Rosetti - Allegro în mi bemol major (harpă solo)

Luigi Bassi - Rigoletto Fantasia (harpă, clarinet și pian)

Gabriel Faure - Pavane (clarinet și harpă)

Bela Kovacs - Shalom Aleichem, Rov Feidman (harpă, clarinet și pian)

Producător : Pro Contemporania

Organizatori locali : Filarmonica de Stat din Sibiu, Primăria Deva prin Centrul cultural Drăgan Muntean, Centrul Municipal de cultură Arad, Centrul municipal pentru cultură Bistrița.