Cronici Înapoi

Nume în devenire, tineri foarte talentați în Festivalul de la Râmnicu Vâlcea

Publicat: luni, 13 Mai 2013 , ora 13.57

Sâmbătă, 11 mai 2013, în cadrul celei de-a 34-a ediții a Festivalului "Tinere talente" de la Râmnicu Vâlcea, am asistat la un moment istoric. Dacă la București Orchestra Națională Radio susținea un concert pentru Ziua Regalității, la Râmnicu Vâlcea, un tânăr violonist stupefia o sală întreagă. Mircea Dumitrescu a ales să interpreteze Concertul de Ceaikovski. Scepticismul publicului nu mai trebuie menționat, dar el a reușit să ne uimească. Alături de Orchestra Filarmonicii "Ion Dumitrescu" și de dirijorul Florin Totan, micul artist în vârstă de 15 ani a oferit o interpretare excelentă a lucrării. Tehnica, ținuta și, mai ales, sensibilitatea lui Mircea Dumitrescu i-a făcut pe melomanii aflați în sală să aplaude minute îndelungate.

Week-end-ul trecut s-au strâns la Râmnicu Vâlcea elevi din toată țara: Bacău, Sf. Gheorghe, Pitești, Craiova, București și Vâlcea - toți emoționați, îmbrăcați frumos, cei mai mulți fiind însoțiți de părinți. Au dat tot ce au avut mai bun. Dovadă stă faptul că această ediție este la un nivel superior față de precedenta.

Directorul artistic al Festivalului, Mihai Ștefănescu: «Sunt bucuros că am ajuns la această ediție. Sunt nume în devenire, sunt tineri foarte talentați. Pe 20 mai 2013 - peste câteva zile - se împlinesc 100 de ani de la nașterea compozitorului Ion Dumitrescu, patronul spiritual al filarmonicii noastre, și în aceeași zi este data de naștere a orașului Râmnicu Vâlcea.»

Talentul nu are vârstă! - ne-au demonstrat tinerii muzicieni prezenți în acest sfârșit de săptămână la Râmnicu Vâlcea; de la pianiști de clasa a IV-a care îl interpretează cum știu ei mai bine pe Chopin, până la soprane aflate în ultimul an de liceu, doritoare să intre în pielea personajelor lui Ceaikovski.

Mihaela Tomescu, președinta Fundației culturale "Remember Enescu": «A fost o împlinire frumoasă pentru fiecare. S-au împletit școli și îndrumări ale pedagogilor din mai multe licee, din mai multe colegii. Iată că profesionalismul își spune cuvântul, dar, sigur și munca plină de interes, de seriozitate a acestor tineri minunați care, încărcați de atâtea premii, au și momentele acestea de răsplată sufletească, de mulțumire, cântând pe această scenă în cadrul Festivalului de la Râmnicu Vâlcea.»

Festivalul "Tinere talente" se închide în această seară (luni, 13 mai). De la ora 19.00, în Sala Lahovary a Filarmonicii "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea vor urca trei studente ale Conservatorului din București: soprana Alexandra Tărniceru, pianista Denisa Partenie și flautista Oana Leonte.

Ioana Goia