Interviuri Înapoi

'Norma' - operă în concert la Sala Radio

Publicat: joi, 29 Ianuarie 2015 , ora 10.42

"Norma", celebra creație a lui Vincenzo Bellini, devenită atât de cunoscută mai ales grație ariei "Casta diva" și datorită interpretării magistrale a Mariei Callas, va prinde viață la Sala Radio într-o distribuție de excepție, sub bagheta lui Tiberiu Soare.


Care sunt provocările în abordarea unui spectacol cum este "Norma" atunci când vorbim de o operă în concert?

Sunt foarte mari. Indicațiile compozitorului implică de multe ori mișcări scenice și acest lucru el a vrut să fie redat în muzică. Spre exemplu, îndepărtarea unui cor ducându-se în culise, o orchestră care trebuie să se audă de undeva de afară… toate aceste efecte au trebuit recreate, reinventate special pentru o versiune concertantă pe scena Radioului.


Cum au reacționat membrii corurilor și orchestrelor radio la această lucrare?

Excelent. E o muzică superbă, nu are cum să nu-ți placă. Nu cred că e cineva care să spună că nu-i place muzica lui Vincenzo Belini. E superbă! Au reacționat cu foarte multă dăruire și, bineînțeles, profesionalism care nici nu mai intră în discuție, dar… cu foarte multă dăruire. Le place această muzică și vor s-o redea cât mai frumos posibil. Asta e clar!

Distribuția este una interesantă. Elena Moșuc - toată lumea știe - e un star internațional. De asemenea, alt star internațional - Teodor Ilincăi. O voce extrem de interesantă - Iulia Merca - pe care eu am remarcat-o în urmă cu mai mult de zece ani, e invitata noastră de la Opera Națională Cluj. De asemenea, o voce extrem, extrem de bună și promițătoare, o mare speranță a scenei lirice românești, spun eu și nu mă joc cu aceste cuvinte, e vorba de Emanuela Pascu - o voce de mezzo care, eu prevăd, va face o carieră extraordinară atât în România, cât și afară. Jean Kristof Bouton - baritonul de origine canadiană, care este un lucru cu totul și cu totul special… probabil că mulți iubitori ai operei vor ridica puțin din sprâncene, obișnuiți cu faptul Oroveso, acest rol al tatălui Normei, este interpretat în majoritatea cazurilor de către bași. Ei bine, analizând cu foarte mare atenție partitura - țesătura vocală - mi-am dat seama că poate fi interpretat foarte bine de către un bariton cu o culoare ceva mai neagră, exact așa cum este Jean Kristof Bouton. Asta duce și la o lejerizare a frazelor, care vine, cred eu, în spiritul belcantoului. Așa că am zis, de ce nu, hai să încercăm o variantă cu bas-bariton cantabil, în loc de un bas.

Iubitorii muzicii sunt așteptați, bineînțeles, vineri, 30 ianuarie, la ora 19:00, în sala de concerte a Radioului. De asemenea, pe cei care nu pot ajunge sau n-au prins bilet - am înțeles că biletele s-au vândut destul de repede - îi invit să rămână în fața aparatelor de radio pentru că s-ar putea să fie unul din acele concerte foarte frumoase.

Interviu realizat de Lucian Haralambie