Evenimentele săptămânii Înapoi

Nopțile de vară 'Robeco', live în 17 august 2015

Publicat: vineri, 7 August 2015 , ora 9.54

Festivalul „Robeco” de la Amsterdam - două luni de concerte - de la clasic la jazz și world music, de la muzică de cabaret la muzică de film, aduce pe scena de la „Concertgebouw” muzicieni de top din Olanda și din întreaga lume. Anul acesta manifestarea a debutat pe 23 iulie cu un omagiu adus lui George Gershwin și Cole Porter de către membrii Formației „The King’s Singers” și cei ai Orchestrei Filarmonice din Hamburg. Violoniștii Julia Fischer, Sergei Khachatryan, Sarah Chang, Lorenzo Gatto, pianiștii Ronald Brautigam, Boris Giltburg, Kristian Bezuidenhout, violoncelista Alisa Weilerstein, sunt doar câțiva dintre artiștii care abordează partiturile îndrăgite de publicul meloman.

Finanțat și coordonat de o instituție financiară din Rotterdam, festivalul a devenit un fel de instituție în sine, unul dintre concertele „Robeco” fiind și cel din 17 august, în care Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Daniel Harding va oferi publicului impunătoarea și spirituala simfonie a V-a scrisă de Bruckner între 1875 – 1876, considerată o capodoperă în domeniul contrapunctului.

1888 este anul trecut pe certificatul de naștere al Orchestrei Concertgebouw din Amsterdam...care a devenit într-un timp foarte scurt una dintre cele mai bune din Europa. Primul concert, din 11 aprilie 1888, l-a avut la pupitru pe Willem Kes, care a condus ansamblul până în 1895. În 1897, Richard Strauss spunea că Orchestra Concertgebouw din Amsterdam este "cu adevarat magnifică, plină de vigoare tinerească și entuziasm”. A obținut statutul regal în 1988, cei 120 de muzicieni virtuozi câștigându-și faima mondială unică datorită sunetului catifelat al corzilor și timbrului excepțional și personal al instrumentelor de suflat din lemn.

Nu ratați întâlnirea cu Orchestra Regală „Concertgebouw” din Amsterdam, luni 17 august, de la ora 21,00, într-o nouă transmisiune directă marca - Radio România Muzical.

Mihai Stănescu