Agenda de concert Înapoi

Nopți muzicale sub clar de lună la Hunedoara - Festivalul Opera Nights 2021

Publicat: marți, 13 Iulie 2021 , ora 7.49

Ediția 2021 a Festivalului Opera Nights, mai restrânsă din considerente organizatorice și financiare, va avea loc în zilele de 17 și 18 iulie 2021, de la ora 21, pe esplanada din fața Castelului Corvinilor din Hunedoara, fiind organizată de Consiliul Județean Hunedoara, în parteneriat cu Primăria Municipiului Hunedoara, după o pauză determinată de pandemie, din dorința de a oferi publicului meloman din județ și din țară spectacole de înaltă ținută artistică.

Ediția 2021 propune publicului două spectacole de mare popularitate din creația lirică: Trubadurul de Verdi, pe 17 iulie și Turandot de Puccini, pe 18 iulie. Spectacolele sunt realizate cu concursul Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța, directoarea artistică a festivalului fiind soprana Daniela Vlădescu.

Festivalul Opera Nights s-a născut din confluențe succesive, dintr-un festival muzical de toamnă numit MuziCastel, Sala Dietei a Castelului Corvinilor din Hunedoara se umplea cu muzică clasică, alunecând prin cotloane și prelingându-se pe arcade gotice până cădea înapoi de pe chei de boltă.

Chiar suna bine... Era prin 2007, 2008, toamnele erau muzicale, nopțile de vară erau însă cam pustii la același castel, așa că s-au umplut cu filme, din 2009, Dracula Nights. Filme completate din 2010 cu proiecții din opere, cu un dublu generic - Dracula Nights & Opera Nights at Corvinilor Castle. Evenimente organizate de proaspăt înființata Asociație Culturală DevART Deva, al cărei scop chiar acesta era, punerea în valoare prin festivaluri tematice a monumentelor din județul Hunedoara, cu precădere a Castelului Corvinilor.

De aici, până la nopți muzicale live nu a mai fost decât un pas, făcut în 2011, an în care Dracula a mai conviețuit cu opera, dar cea din urmă a câștigat și și-a revendicat cu curaj numele - Opera Nights, Festival de operă în aer liber. Un drum început împreună de Alexandru Gruian, Nicolae Gavrea și Daniela Vlădescu și continuat constant din 2012 în aproape aceeași formulă, având ca partener constant Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța - orchestră, cor și balet

Și din 2011 au trecut niște ani, dacă nu prea mulți, atunci cu siguranță foarte semnificativi pentru dezvoltarea festivalului. Au fost La Traviata, Rigoletto sau Bărbierul din Sevilla, Trubadurul, Turandot și Madama Butterfly, Boema, Carmen, Aida și My Fair Lady, Elixirul dragostei, Văduva veselă, Liliacul - titluri care au putut fi ascultate în ediții succesive Opera Nights, cu concursul decisiv al Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța. Nume mari ale scenelor lirice românești și europene au fost personajele care au animat nopțile de iulie - soprana Leontina Văduva (care a susținut și master-class de canto), sopranele Diana Țugui, Silvia Sorina Munteanu, Lăcrămioara Cristescu, Dragana Radakovic, Daniela Vlădescu, Anna Mirescu, Neivi Martinez, Akiko Hayakawa, Caterina Lal-Coresi, mezzosoprana Hermine May, tenorii Robert Nagy, Marius Budoiu, Hector Lopez, Răzvan Săraru, Lucian Petrean, baritonii Ștefan Ignat și Iordache Basalic. Dirijori precum Tiberiu Soare, Gheorghe Stanciu, Koichi Inoue, Radu Ciorei, Romeo Rîmbu, Koichiro Kanno. Din 2013, Balul Opera Nights, în Sala Dietei de la Castelul Corvinilor, sau în Sala Șemineului de la Palatul Magna Curia. În 2016, cu temă - Anii '20. Flashmob Carmen, în 2014. Bursa Opera Nights, acordată în 2016 pentru tineri aflați la studii, canto, pe băncile facultăților de profil din țară.

Opera Nights, un festival în spații neconvenționale, în care toată lumea a învățat să se adapteze - organizatori, orchestră, dirijori, soliști.

Din 2021, Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Municipiului Hunedoara au decis reluarea finanțării pentru Festivalul Opera Nights, ținând cont de restricțiile determinate de pandemie, dar și de cele financiare, într-o perioadă în care multe resurse sunt încă direcționate spre sistemul sanitar. A fost reluată colaborarea cu Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski, festivalul a fost organizat în timp record, având în vedere și perioada de vacanță a ansamblurilor profesioniste care pot susține un asemenea eveniment.

Accesul la spectacole este liber, în limita locurilor disponibile și cu măsurile de siguranță sanitară în vigoare. Spectacolele vor începe la ora 21.00.

Trubadurul - Giuseppe Verdi - 17 iulie 2021

În distribuție:

CONTELE DE LUNA IONUT PASCU - București

LEONORA MADELEINE PASCU - București

MANRICO RAZVAN SARARU - Constanța

AZUCENA ALINA DRAGNEA - București

FERRANDO OREST PASLARIU - București

Dirijor TIBERIU OPREA - București

Turandot - Giacomo Puccini - 18 iulie 2021

În distribuție:

CONTELE DE LUNA IONUT PASCU - București

LEONORA MADELEINE PASCU - București

MANRICO RAZVAN SARARU - Constanța

AZUCENA ALINA DRAGNEA - București

FERRANDO OREST PASLARIU - București

INES IONELA DUMA - Constanța

Dirijor: TIBERIU SOARE - București