Se întâmplă la Radio România Înapoi

Nominalizările la Gala Premiilor Radio România Cultural 2023

Publicat: joi, 16 Martie 2023 , ora 16.14

Gala Premiilor Radio România Cultural, ajunsă la cea de-a XXII-a ediție, va avea loc luni, 3 aprilie, de la ora 18:00, pe scena Teatrului Odeon. Este singurul eveniment care care premiază toate domeniile culturii din România.

Vor fi recompensate cele mai importante reușite ale culturii românești din anul 2022. De asemenea, vor fi acordate două premii speciale și un premiu de excelență.

Gala s-a impus de-a lungul anilor ca un adevărat eveniment de prestigiu, un spectacol în care lumea culturală strălucește și în cadrul căruia publicul îi poate onora cu aplauze pe cei care au performat în domeniile lor.

Nominalizările la categoria Proză sunt: Mircea Cărtărescu, pentru romanul Theodoros, Editura Humanitas, 2022, Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru volumul Abraxas, Editura Polirom, 2022, Florin Chirculescu, pentru cartea Solomonarul, Editura Nemira, 2022.

La categoria Poezie: Moni Stănilă, pentru cartea Ofsaid, Editura Nemira, 2022, Olga Ștefan, pentru Resursa, Casa de Editură Max Blecher, 2022, Alina Purcaru, pentru volumul Tot mai multă splendoare, Editura Cartier, 2022.

La categoria Artele spectacolului: Echipa Reactor de Creație și Experiment din Cluj-Napoca, pentru spectacolul Visul de Alexa Bacanu, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, din cadrul proiectului Zonă de singuranță, Richard și Robert Balint, pentru rolurile tată-fiu din spectacolul Fiul de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, producție a Teatrului Regina Maria - Oradea, Maria Beatrice Tudor pentru proiectul Dans Nomad, desfășurat în județul Timiș și produs de compania independentă Unfold Motion - Timișoara.

La categoria Film au fost nominalizate producțiile: R.M.N., scenariul și regia Cristian Mungiu, Miracol, scenariul și regia Bogdan George Apetri, Oameni de treabă, scenariul Radu Romaniuc & Oana Tudor, regia Paul Negoescu.

Nominalizările categoriei Arte vizuale sunt: Suzana Fântânariu pentru expoziția Durata impură la Calpe Gallery, Timișoara (curator, Călin Petcana), Ștefan Câlția pentru expoziția Obiectele restaurării la Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași (curatori, Alexandra Manole și Matei Câlția), Lilian Theil pentru expoziția O bătrână care zâmbește (curator: Raluca Ilaria Demetrescu) - Art Safari, București.

La categoria Știință nominalizările sunt: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, președinte Cezar Irimia, pentru activitatea de lobby pentru Planul național de prevenire și combatere a cancerului, Dr. Mircea Popițiu din cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean din Timișoara pentru proiectul Prevasc, singura platformă online de prevenție vasculară din România, Mirela Stoeac-Vlăduți din Timișoara, pentru MV sci-art, primul centru dedicat artei contemporane și științei.

La categoria Muzică: Diana Rotaru - directorul artistic al Festivalului Internațional Meridian, Elena Mândru - pentru albumul de jazz-simfonic Hybrid, Jurjak (George Petroșel) - pentru albumul Hoții de vise, lansat în toamna anului trecut.

La categoria Educație nominalizările sunt: Viforel Dorobanțu, profesor de fizică, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1, din Curcani, județul Călărași, pentru curajul si viziunea cu care vrea să transforme o școală dintr-o comunitate vulnerabilă într-o instituție modernă, Asociația AVATAR din București pentru proiectul F.U.S.I.O.N.- Facem Un Spectacol In Orașul Nostru, UiPath Foundation, pentru lansarea în România a aplicației de citit Nabu.

Accesul la Gala Premiilor Radio România Cultural se va face pe bază de invitații care pot fi solicitate telefonic, la 021.303.1515, de luni până vineri, între orele 9:00 și 14:00, sau la adresa de email: cultural@rornet.ro.

Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural. Detalii, pe www.radioromaniacultural.ro.