ACUM:
0.00
Adagietto
În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...
Urmează: 0.55 Imnul de stat
Apoi: 1.00 Notturno produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio

Cronici Înapoi

Noi proiecte ale Asociației Culturale Lanto Arte

Publicat: luni, 26 Noiembrie 2012 , ora 9.27

Activitățile Asociației Culturale Lanto Arte se anunță bogate în următoarea perioadă, motiv pentru care joi, 22 noiembrie, a fost organizată o conferință de presă pentru prezentarea următorului concert December Music Flavours, care va avea loc în 4 decembrie, la Ateneul Român și pentru prezentarea nou înființatei Orchestre Lanto Arte.

Orchestra este formată din tineri muzicieni care s-au unit, inițial, din proprie inițiativă, într-o formulă denumită Camerata Isedici, tineri dornici de a se perfecționa și de a face muzică la un nivel profesional înalt.

Despre acest ansamblu ne-a oferit mai multe informații Elena Vernescu, președinta Asociației Culturale Lanto Arte:

Suntem într-un moment fericit, în care am ajuns cu un vis pe care îl avem de foarte mulți ani, și anume să ne constituim propria orchestră. Ansamblul va fi flexibil, adică Orchestra Lanto Arte va însemna cele două formule, fie formula mare, fie formula mai mică, și anume Camerata Lanto Arte. Continuăm proiectele December Music Flavours și Spring Music Flavours, care sunt niște colecții de delicii muzicale, iar anul viitor vom avea o activitate extrem de bogată, Lanto Arte va oferi foarte multe concerte publicului din București.


Cine sunt tinerii muzicieni din Orchestra Lanto Arte?

Sunt deja muzicieni experimentați, cu care colaborăm de niște ani buni, din Orchestra Română de Tineret sau, unii dintre ei, deja angajați ai Operei bucureștene, ai Orchestrei Naționale Radio sau Orchestrei Filarmonicii George Enescu. Ansamblul s-a format pe o lege foarte naturală, și anume aceea a empatiei, simpatiei, compatibilității și dragului de a lucra împreună. Este un lucru important acesta, pentru că duce la o chimie foarte bună în interiorul ansamblului, la o excepțională stare de spirit și, de fiecare dată când se întâlnesc la pregătiri, pot să vă spun că atmosfera este fabuloasă.


O atmosferă completată și de prezența lui Tiberiu Soare.

Sigur, prezența lui Tiberiu Soare aduce un mare plus de valoare și un mare plus în entuziasmul pe care deja îl aveau tinerii.

Tiberiu Soare va dirija în 4 decembrie, la Ateneul Român, concertul December Music Flavours, aflat în acest an la cea de-a cincea ediție, în care Orchestra Lanto Arte va putea fi ascultată în premieră. În alcătuirea programului se remarcă influența jazzului, prin lucrarea Rhapsody in Blue de George Gerswin, cu Antonis Anissegos - solist, dar și prin Concertul pentru saxofon și orchestră de Sabin Păuzta, în care partea de pian va fi interpretată chiar de compozitor. Partea a doua a serii îi va avea ca protagoniști pe soprana Rodica Vică și baritonul Șerban Vasile.

Despre invitația de a pregăti și dirija Orchestra Lanto Arte, dirijorul Tiberiu Soare:

Am primit invitația cu foarte mare plăcere, pe Monica Bălășoiu o cunosc de foarte mult timp, ea inițiase proiectul Camerata Isedici, aceasta a fost nucleul de la care a pornit ideea constituirii unei orchestre autonome, Lanto Arte. Evident, după aceea am făcut cunoștință și cu Elena Vernescu și lucrurile s-au legat, așa cum se leagă de obicei când e vorba de lucruri de calitate. Mă bucur foarte mult că am fost invitat să dirijez acest concert pe 4 decembrie sub cupola Ateneului Român, în mod special pentru lucrarea maestrului Sabin Păutza. Ne cunoaștem personal și întâmplarea a făcut că acum l-am și întâlnit pe Nicolas Simion și mă bucur că o să facem muzică împreună și o să fie o seară foarte frumoasă, eu sunt sigur.

Reportaj de Andreea Chiselev