Recomandări Înapoi

Noi apariții discografice - Planeta Jazz, 13 mai 2017

Publicat: marți, 9 Mai 2017 , ora 14.06

Emisiunea Planeta Jazz de sâmbătă, 13 mai, ora 18:00, programează câteva apariții discografice din primele luni ale acestui an. Vom asculta selecții de pe albume ce poartă semnătura lui Joey DeFrancesco, Craig Taborn sau a duo-ului Chris Thile-Brad Mehldau.

Provenit dintr-o familie de jazzmeni din Philadelphia, Joey DeFrancesco și-a făcut intrarea în elita jazz-ului în 1989, când, deși avea doar 18 ani, a fost cooptat în formația lui Miles Davis. Joey DeFrancesco a devenit una dintre marile vedete ale jazz-ului contemporan, contribuind din plin la redescoperirea orgii Hammond, un instrument ce și-a trăit apogeul în anii 1960.

Albumul Project Freedom, lansat în primăvara lui 2017, marchează debutul unui nou combo, ce-l are în frunte pe Joey DeFrancesco. Botezat The People, grupul îi mai include pe Jason Brown - baterie, Troy Roberts - saxofon tenor și Dan Wilson - chitară.

Pianistul Craig Taborn s-a afirmat în anii 1990, ca membru în formația lui James Carter. Ulterior a atras atenția datorită propriilor sale proiecte, ce oscilează sonor între jazz și muzica electronică experimentală. De la începutul acestui deceniu, Craig Taborn a realizat trei albume pentru prestigioasa casă de discuri ECM, bucurându-se de fiecare dată de ecouri favorabile.

Cel mai recent disc al lui Taborn la ECM, este Daylight Ghosts, lansat în februarie 2017. Pianistul conduce o formulă de cvartet, în care se mai regăsesc Chris Speed - saxofon tenor și clarinet, Chris Lightcap - bass și Dave King - tobe.

Un alt pianist de mare valoare, Brad Mehldau ne propune un proiect inedit, mai exact un duo cu mandolinistul și vocalistul Chris Thile. Aflându-se printre cei mai apreciați instrumentiști de bluegrass, Chris Thile s-a remarcat datorită unei tehnici rafinate, ce poartă amprente de jazz și de muzică clasică.

Mehldau și Thile au cântat pentru prima oară împreună, într-un concert desfășurat în 2011, la Londra. Stimulați de succesul aparițiilor live, cei doi au imprimat un album, denumit simplu Chris Thile & Brad Mehldau.

Într-o anumită măsură, materialul poate fi asemănat cu duetele realizate anterior de Chick Corea și Bela Fleck. Totuși, Chris Thile și Brad Mehldau au o viziune artistică diferită, pe care vă invităm să o descoperiți sâmbătă la Planeta Jazz.

Viorel Grecu