Interviuri Înapoi

Nicolae Brânduș, la împlinirea a 75 de ani

Publicat: marți, 20 Aprilie 2010 , ora 10.09

Nicolae Brânduș - membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, autor de muzică simfonică, vocal-simfonică, operă, muzică de cameră, vocală și corală, distins de-a lungul carierei cu premii importante precum Premiul "George Enescu" al Academiei Române (1977), Premiul Radioteleviziunii Române pentru operă și muzică vocal-simfonică (1975, 1977) și cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofițer (2004), a împlinit în 16 aprilie 2010, 75 de ani. Cu acest prilej, ne-a oferit următorul interviu:


La mulți ani, domnule Nicole Brânduș!

Mulțumesc frumos.


În ce dispoziție întâmpinați aniversarea celor 75 de ani de viață?

Stau și mă gândesc că fiecare face umbră pământului mai mulți sau mai puțini ani. Eu am făcut, deocamdată, 75 de ani și mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ținut în viață.


Pentru că sunteți unul din compozitorii români prolifici, v-aș întreba cum vedeți evoluția domeniului componistic în perioada pe care o parcurgem?

Domeniul componistic, în momentul de față, nu mai este atât de omogen cum era - să zicem - acum 50 de ani când începusem eu, într-un fel, să mă afirm, poate, și în acest domeniu. În zilele noastre sunt foarte multe tendințe, unele divergente, unele mai mult încărcate de o anumită spiritualitate, de o anumită capacitate intelectuală și altele care sunt la nivelul talentului.


Care credeți că ar trebui să fie calitățile unui muzician tânăr pentru a deveni un bun compozitor?

În primul rând, cultura. Ceea ce lipsește, poate, tineretului de astăzi, spre deosebire de tineretul de acum multe zeci de ani în urmă, este capacitatea de a urma o educație foarte bine întocmită în domeniul muzical. Se citește puțin, în general. Cunosc mentalitatea tinerilor care, mai degrabă, se apropie de internet, de alte forne de comunicare în masă. Însă se citește prea puțin și sunt niște cărți fundamentale în istoria muzicii care trebuie, bineînțeles, foarte bine parcurse.


Cum intenționați să sărbătoriți ziua de naștere?

Astăzi mai puțin. În 18 aprilie 2010 la Uniunea Compozitorilor, mi se organizează un portret componistic, unde se vor produce artiști de primă mână: Trio "Contraste" din Timișoara, violonista Diana Moș, mezzosoprana Antonela Bârnat - șase interpreți care sper că vor realiza un concert interesant cu lucrări mai vechi ale mele.

Interviu realizat de Larisa Clempuș