Cronici Înapoi

Next to Normal/(A)normal

Publicat: vineri, 15 Octombrie 2021 , ora 11.35

Se apropie premiera oficială a musicalului Next to Normal/(A)normal pe scena Teatrul Național de Operetă și Musical "Ion Dacian". Am văzut spectacolul în avan-premiera sa, în primăvara trecută și am fost profund impresionată. Înainte de toate am admirat curajul producătorilor de a pune în scenă o astfel de partitură în peisajul românesc dezolant al momentului, același și atunci și acum. De ce? ar trebui să întrebe imediat cititorul. Doar un musical este prilej de bucurie, de amuzament garantat, un spectacol cu povești spumoase și melodii pe care le fredonezi ușor, o ocazie atât de rară de a te desprinde, preț de două ore, de cotidianul tern! Next to Normal/(A)normal este foarte departe de această imagine idilică atât de plăcută tuturor. Cu mijloacele bine cunoscute ale genului ni se spune o poveste tragică, despre o mamă bolnavă de durerea de a-și fi pierdut unul dintre copii, băiatul, în urmă cu 16 ani. Suferința se manifestă prin tulburări bipolare, prin faptul că femeia trăiește în două universuri pe care nu le poate separa. In mintea și în sufletul ei, băiatul i-a rămas alături, el se mișcă, îi vorbește, crește, se maturizează… dar doar ea îl poate « vedea ». Familia suportă greu situația, doctorii și nici chiar șocurile electrice nu pot ajuta, iar finalul nu poate fi decât tragic. Familia se destramă.

Acest muzical rock american din 2008, cu dialogurile și versurile scrise de Brian Yorkey și muzică de Tom Kitt este, din toate punctele de vedere, o reușită extraordinară. În 2009, spectacolul de pe Broadway a fost nominalizat pentru 11 Premii Tony și a câștigat trei: pentru cea mai bună muzică, cea mai bună orchestrație și cea mai bună actriță (Alice Ripley). În 2010, Next to Normal/(A)normal a primit Premiul Pulitzer pentru dramă fiind apreciat drept "…un muzical rock puternic care se confruntă cu bolile mintale într-o familie din suburbii și care extinde domeniul de aplicare a subiectului pentru musicaluri."

Desigur, producția a făcut, cu mare succes, turul Statelor Unite. Pasul următor a fost cucerirea Europei. Next to Normal/(A)normal se joacă în Olanda (2012), Germania (2013), Italia (2015), Spania (2017), Portugalia (2016), Belarus (2018) și acum, în România. Spectacolul există grație proiectului cultural Musical on Stage, desemnat câștigător în cadrul concursului de proiecte organizat de AFCN, la categoria Programe Multianuale și implementat de către Asociația CREAS în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă și Musical "Ion Dacian" și cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale". Toți cei implicați pot fi apreciați doar cu superlative. Fiecare interpret, în parte, reușește un personaj complex, credibil, realizat - joc și cânt - la un nivel cu adevărat profesionist. Vocile - desi foarte diferite ca emisie sonoră - reușesc totuși să se armonizeze, timbrul personal și intensitatea trăirilor oferind partiturii atât diversitate cât și omogenitate, într-un tot unitar. Minunat ansamblul instrumental care a făcut față cu brio unei provovări deloc ușoare. Traducerea dialogurilor și versurilor este corectă și rostirea la îndemâna cântăreților. Decorul auster și costumele terne potențează, prin lipsa de strălucirte artificială, dramatismul situațiilor.

Sperăm să vă fi convins că muzicalul Next to Normal/(A)normal pe care Teatrul Național de Operetă și Musical "Ion Dacian" îl găzduiește este un spectacol ce merită să fie văzut. Vă invităm deci joi, 29 octombrie începând cu ora 19:00 să fiți în sală și să asistați la prima reprezentație din această stagiune, de fapt premiera oficială a producției.

*

Next to Normal/(A)normal

Distribuția

Diana Goodman - Anca Florescu

Dan Goodman - Adrian Nour

Gabe Goodman - Lucian Ionescu

Natalie Goodman - Sidonia Doica / Alexandra Penciu

Henry - Andrei Miercure / Victor Ion

Doctor Madden - Cătălin Petrescu

Echipa Artistică

Regia: Victor Bucur

Conducerea muzicală: Alexandru Burcă

Traducerea și adaptarea: Geanina Jinaru-Doboș

Regia muzicală: Alexandru Burcă

Asistent regie: Daniel Burcea

Scenografia: Cristi Marin

Vocal Coach: Ana Cebotari

Corepetitor: Andreea Dobia

Graphic Designer: Sabina Spatariu

Sound Design: Liviu Elekeș

Lighting Design: Cristian Niculescu, Costi Baciu

Orchestra

Geanina Meragiu- Vioară/ Sintetizator

Robert Magheți- Tobe

Imola Tamás- Percuție

Radu Petrovici- Chitară Bas/ Contrabas

Olivia Ghita- Violoncel

Răzvan Mihai Grigorescu- Chitară

Daniela Georgescu- Chitară Bas/ Contrabas

Cristina Sârbu