Agenda de concert Înapoi
"New Grooves, Old Mov(i)es": Proiect ICR de cine-concerte în MERIDIAN 2024 SONIMAGICON
Între 3-10 noiembrie 2024, Festivalul Internațional de muzică contemporană MERIDIAN, organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România prin SNR-SIMC, invită publicul din București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași la o adevărată sărbătoare pentru urechi și pentru ochi. SONIMAGICON -- Sunet, Imagine, Magie, Icon(ic) -este prima din cele trei ediții proiectate pentru a explora relația dintre domeniul sonor și cel vizual, cu feluritele și fascinantele fațete ale sale: artiști de excepție din România, Polonia, Olanda și Republica Moldova, recitalul-prezentare de modă "Haute Piano Couture", concerte camerale cu pictură live sau cu proiecții video, "Arhiva de Animație", video-concerte și video-opere, "MirrororriM" - spectacol multimedia hipnotic cu artiști-oglinzi, "Concert de concerte" de percuție, "Bass Trip" - contrabas augmentat electronic, muzici pentru sticlă sau hârtie, gamelan balinez sau tulnice underground din Munții Apuseni, instalații interactive, concert jazz-rock, improvizație în parcare, performance, teatru muzical distopic și simpozionul muzicologic "Rădăcini", dedicat marilor compozitori români.
New Grooves, Old Mov(i)es, evenimentul de deschidere al acestei ediții a XIX-a, oferit de partenerul festivalului, Institutul Cultural Român, a provocat 12 compozitori români să creeze coloane sonore pentru scurtmetraje de la începutul secolului trecut, care vor fi interpretate live de ansambluri camerale de excepție. În premieră absolută, evenimentul se desfășoară simultan în cele 4 centre ale festivalului. Așadar, duminică 3 noiembrie, la ora 18:00, se dă startul unui eveniment de excepție, la care accesul publicului este gratuit.
Ø La București, Trio LARSON, alături de violoncelistul Ștefan Cazacu, vor concerta sub bagheta lui Mircea Pădurariu în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București (Str. Știrbei Vodă 33).
Ø La Cluj-Napoca, Alexandru Murariu va dirija Ansamblul COULEURS în primitoarea Sală Studio a Academiei Naționale de Muzică "Gheorghe Dima" (Strada Ion I. C. Brătianu 25).
Ø La Timișoara, PIXEL Club (Piața Unirii 6) găzduiește cine-concertul susținut de Ansamblul ATEM, sub bagheta lui Christian Câșleanu.
Ø La Iași, ansamblul din Chișinău ARS POETICA, dirijat de Vladimir Andrieș, va concerta în Sala "Eduard Caudella" a Casei Balș (Universitatea Națională de Arte, Strada Cuza Vodă 29).
Filmele cuprinse în program au fost selecționate de către Andrei Rus - conferențiar la UNATC, adesea prezent în juriile de specialitate în cadrul festivalurilor de film, preocupat de cercetarea filmului documentar și a filmului experimental, dar și de restaurarea, arhivarea și prezervarea filmelor.
"În realizarea acestui program de scurtmetraje, ne-am propus o selecție cât mai variată, care să treacă prin forme cinematografice diverse: documentar ("Târgul Moșilor"), animație ("Cenușăreasa"), film experimental ("H20" și "Europa") și film narativ de ficțiune ("Lache în harem"). De asemenea, era important ca filmele să aparțină tradiției "mute" a cinematografului, pentru a permite intervenții sonore.
Cele cinci scurtmetraje ale programului au în comun un grad de acusticitate ridicat: toate cuprind la nivel vizual elemente ce creează senzația unor sunete - de la susurul constant al apei din "H20", la dansurile orientale din "Lache în harem", la universul mecanizat din "Europa" și până la zgomotele mulțimilor și bâlciului din "Târgul Moșilor". Sunt ofertante pentru compozitori și interpreți și datorită unei oarecare eterogenități a construcției globale, fiecare dintre ele putând fi tratat sonor atât în chei clasice, cât și moderniste. De asemenea, pot asimila instrumentații de facturi diferite de la o secvență la alta, iar prin prisma narațiunii lor abstracte ("H20"), conceptuale ("Europa"), sau feerice ("Lache în harem", "Târgul Moșilor" și "Cenușăreasa") au capacitatea de a inspira tratări multiple - vor induce cu siguranță emoții și raportări diferite, în funcție de natura compoziției ce le va acompania."
- Andrei Rus, curator al evenimentului "New Grooves, Old Mov(i)es"
Filmele alese și compozitorii selecționați pentru a participa în proiect sunt:
Ø Lache în harem (România 1927, Marcel Blossoms, V.D. Ionescu) - compozitor: Andrei Virgil Popescu (Iași)
Ø Cenușăreasa("Aschenputtel" / Germania 1922, Lotte Reininger) - compozitor: Cristian Bence-Muk (Cluj-Napoca)
Ø H20(SUA 1929, Ralph Steiner) - compozitori: George Ioan Păiș (București), Sabina Ulubeanu (Timișoara), Áron Török Gyurko (Cluj-Napoca) și Veronica Ciobanu (Iași)
Ø Târgul Moșilor (România 1957, Paul Barbăneagră) - compozitori: Constantin Basica (București), Șerban Marcu (Timișoara) și Emanuela Izabela Vieriu (Iași)
Ø Europa(Polonia 1932, Stefan și Franciszka Themerson) - compozitori: Andrei Petrache (București), Irina Perneș (Timișoara) și Alexandru Murariu (Cluj-Napoca)
MERIDIAN 2024 SONIMAGICON este un proiect cultural organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România prin SNR-SIMC și finanțat de Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român și UCMR-ADA. Programul complet al festivalului poate fi găsit pe snr-simc.org/meridian-festival.