Agenda de concert Înapoi

'NEAMȚ MUSIC FESTIVAL OPUS: 1'

Publicat: vineri, 10 August 2018 , ora 10.52
"Neamț Music Festival opus: 1" este manifestarea muzicală - marca Daniel Ciobanu - gândită astfel încât să continue, în manieră proprie, prima ediție a "Neamț Piano Festival" desfășurat în septembrie 2017.

"Neamt Music Festival opus: 1" are ca scop instaurarea unui nucleu cultural național și internațional în perimetrul orașului Piatra-Neamț, prin intermediul artiștilor invitați. Acest proiect muzical aduce în fața vizitatorilor o nuanță artistică similară festivalurilor de prestigiu întâlnite în diverse capitale europene, oferind totodată publicului prilejul de a descoperi vasta cultură locală, contribuind simultan, pe mai multe planuri, la dezvoltarea unei imagini care să confere acestui oraș un statut internațional.

La acest proiect al tânărului pianist nemțean s-a alăturat și Centrul pentru Cultură și Arte "Carmen Saeculare", instituția numărul unu a județului în ceea ce privește organizarea manifestărilor cultural-artistice de anvergură (Festivalul Internațional "Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț", ajuns în 2018 la ediția a XLV-a; Festivalul Internațional de Folclor "Ceahlăul", care a marcat anul acesta ediția a XXI-a; Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă "Steaua sus răsare", ajuns în decembrie 2017 la ediția a XLIX-a; Festivalul concurs național de muzică populară pentru copii și tineret "Florile Ceahlăului", ediția a XXX-a fiind organizată în martie 2018).

Într-un tempo crescendo, de la primul concert cu pian solo și până la ultimul, în care va performa orchestra simfonică a Filarmonicii "Moldova" din Iași, "Neamț Music Festival Opus: 1" va cuprinde trei concerte, fiecare dintre ele de o complexitate aparte.

Concertul de deschidere al Festivalului, "PRAYERS OF STEEL", este menit a comemoraevenimentele tragice care au avut loc în timpul Primului Război Mondial și a reflecta asupra conflictelor armate și pierderilor catastrofale de atunci.

Concertul din ziua următoare, intitulat "CRESCENDO CONCERT", cuprinde patru momente distincte - pian solo, duet (pian și violoncel), trio (pian, violoncel, vioară), cvintet (pian, violoncel, violă și două viori). Evenimentul zilei de sâmbătă se dorește a fi o glisare între concertul solo de deschidere și finalul orchestral de duminică, încercând în același timp să medieze distanța dintre intim și simfonic. Pe masură ce numărul muzicienilor prezenți pe scenă crește, este imaginată o călătorie interioară de la copilărie până la maturitate, pornind de la miniaturile lui Robert Schumann - "Kinderszenenas" - reflecții ale sale asupra universului copilăriei. Lucrările de cameră tinerești, cele ale "adolescenților" Johannes Brahms și Serghei Rachmaninoff, fac trecerea spre un eveniment important al Festivalului de anul acesta - premiera compozitorlui francez Pierre Audiger, Cvartetul pentru pian, violoncel, percuție și electronică. La final va fi interpretată lucrarea târzie a lui Cesar Franck, "Piano Quintet".

Concertul de Gală ("GALA CONCERT") al ultimei zile de Festival va cuprinde trei concerte solo în care aportul principal îl va avea orchestra simfonică a Filarmonicii "Moldova" din Iași, ansamblu care îl va avea la pupitrul dirijoral pe tânărul Gabriel Bebeșelea.

Pe parcursul celor trei zile pe scenă vor fi prezenți doisprezece artiști din mai multe țări europene: pianistul Graeme McNaught (Scoția), violonistele Kristine Balanas și Margarita Balanas (ambele din Letonia), violoncelistul Alberto Casadei, pianistul Pietro Bonfilio (Italia), pianistul Pierre Audiger (Franța), violonista Michelle Dierx (Olanda), violonistul Andrey Baranov (Rusia) și, din România, dirijorul Gabriel Bebeșelea, violista Cătălina Toma, percuționistul Bogdan Paul Ciobanu și pianistul Daniel Petrică Ciobanu.

Întreg evenimentul de anul acesta se va desfășura în zilele de 7, 8 și 9 septembrie, concertele urmând a avea loc la Biserica Romano-Catolică din Piatra-Neamț.

Programul muzical al Festivalului este următorul:

Vineri, 7 septembrie: "Concert de Deschidere"

Daniel Ciobanu (pian)

Sâmbătă, 8 septembrie: "Crescendo Concert"

Muzică de Cameră

Pian Solo

Graeme McNaught (pian)

Duet

Graeme mcNaught (pian)

Alberto Cassadei (violoncel)

Trio

Graeme McNaught (pian)

Alberto Cassadei (violoncel)

Kristine Balanas (vioară)

Cvintet

Graeme McNaught (pian)

Alberto Cassadei (violoncel)

Kristine Balanas (vioară)

Andrey Baranov (vioară)

Ioana Mardare (violă)

Duminică, 9 septembrie

"Gala Concert"

Trei Concerte pentru Vioară, Violoncel și Pian

Participă Orchestra simfonică a Filarmonicii "Moldova" Iași

Dirijor, Gabriel Bebeșelea

Soliști: Andrey Baranov - vioară

Margarita Balanas - violoncel

Daniel Ciobanu - pian