Agenda de concert Înapoi

Muzeul în timpul Concursului Internațional "George Enescu" - 2024

Publicat: luni, 2 Septembrie 2024 , ora 12.11

Cu prilejul deschiderii oficiale a celei de-a XIX-a ediții a Concursului Internațional "George Enescu", sâmbătă 31 august, vioara Guarneri del Gesu (1731), care a aparținut compozitorului a răsunat pe scena Ateneului Român. Aflată în administrarea Muzeului Național "George Enescu ", vioara este, pentru prima dată în istoria concursului, pusă la dispoziția laureaților, într-un concert public.

Câștigătorii ediției 2022 (Maria Marica, vioară, Benjamin Kruithof, violoncel și Alexandra Segal, pian) au interpretat Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră (1963) de Paul Constantinescu, alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta uimitoarei Delyana Lazarova.

În mâinile Mariei Marica, vioara, despre care George Enescu spunea că este o "mezzosoprană dramatică " și că "vibrațiunile" ei corespund de minune stărilor sale sufletești, a transmis publicului o emoție caldă. Despre acest instrument unic, Maria Marica spune: "E un instrument de o căldură și de o profunzime deosebite, caracteristice, într-adevăr, instrumentelor italiene, dar pe lângă asta, resimt în sunetul acestei viori aceeași căldură și aceeași noblețe pe care o găsesc și în muzica lui Enescu, și în cântatul lui, și chiar și în tonul vocii lui. Altfel spus, îmi sunt evidente calitățile pentru care el și-a ales tocmai această vioară, iar pe lângă valoarea fantastică a instrumentului în sine, mă emoționează profund șansa de a cânta pe aceeași vioară pe care o ținea cândva în mână Enescu însuși."

Construit pornind de la valorile în care credea compozitorul, Concursul Internațional "George Enescu" a devenit de-a lungul timpului o adevărată rampă de lansare pentru mari nume ale muzicii clasice internaționale de astăzi.

Continuând misiunea lui George Enescu, de a susține și promova muzicieni și interpreți tineri și foarte tineri, pentru prima dată în istoria Concursului Internațional "George Enescu", în parteneriat cu Artexim, muzeul care poartă numele muzicianului aduce pe scena sălilor de concert vioara Guarneri del Gesù - Catedrala (1731), ce a aparținut compozitorului și care se află în administrarea instituției. Astfel, laureații vor avea prilejul să cânte pe acest excepțional instrument în concertele și recitalurile din cadrul edițiilor Concursului.