Evenimentele săptămânii Înapoi

Musica sacra, în Săptămâna Patimilor, la Radio România Muzical

Publicat: luni, 6 Aprilie 2020 , ora 12.41


Săptămâna Patimilor, care precede Învierea lui Iisus Hristos, este întotdeauna o perioadă de reculegere, emoție și înălțare spirituală - un prilej potrivit de asculta muzică sacră. Creațiile religioase vocal-simfonice aparținând cultului apusean, dar și cântările corale ortodoxe au menirea de a reactualiza an de an cel mai important eveniment din istoria mântuirii noastre, care stă la temelia credinței și a Bisericii creștine - Învierea Domnului. În săptămâna premergătoare acestui praznic pascal, între 13 și 18 aprilie 2020, Radio România Muzical vă propune emisiunea Musica sacra.

În zilele de marți, miercuri și joi, între orele 12.00 și 13.00, veți putea asculta oratorii din repertoriul universal semnate de mari maeștri ai barocului și clasicismului muzical - Ludwig van Beethoven ("Iisus pe Muntele Măslinilor") și Johann Sebastian Bach ("Johannes Passion"). Luni, 13 aprilie, vom difuza selecțiuni dintr-un concert care a avut loc în 18 aprilie 2019 la Auckland, în Săptămâna Patimilor. Orchestra Filarmonicii din Auckland și Ansamblul "Voices New Zealand" dirijate de Sofi Jeanin au prezentat partituri dedicate sărbătorilor pascale de Johann Sebastian Bach și Georg Friedrich Händel. Vineri, 17 aprilie, în același interval orar, programul emisiunii Musica sacra va include cântări corale ortodoxe scrise de mari compozitori români, în interpretarea corurilor "Symbol", "Harisma", "Madrigal" și "Te Deum Laudamus". Realizator - Larisa Clempuș.

Tot sub genericul Musica sacra, Sorina Bobeico va prezenta în fiecare seară din perioada 14-18 aprilie, între orele 19.00 și 21.00, câte un recviem din creația compozitorilor Giuseppe Verdi, Wolfgang Amadeus Mozart, Gabriel Fauré și Marțian Negrea, dar și alte creații potrivite acestei perioade, semnate de Morten Lauridsen, Gustav Mahler și Johann Sebastian Bach, în interpretări reprezentative. Iar sâmbătă, 18 aprilie, de la aceeași oră 19.00, Liviu Pețu vă propune oratoriul "Patimile după Matei" de Johann Sebastian Bach.

În cadrul emisiunii Musica sacra din seara de miercuri, 15 aprilie, veți putea asculta o rubrică specială - "Notre Dame de Paris, în suflet și piatră" - concepută de Anca Ioana Andriescu și dedicată catedralei Notre Dame. În 15 aprilie se împlinește exact un an de la incendiul care a devastat acest impunător locaș de cult.

Așadar, vă puteți lăsa învăluiți de atmosfera sacră, de profunda evlavie ce caracterizează Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos, prin intermediul creațiilor sonore pe care vi le propunem sub titlul Musica sacra, între 13 și 18 aprilie, la Radio România Muzical.

Larisa Clempuș