Recomandări Înapoi

Murray Perahia și Bernard Haitink la 'Concerte pe mapamond' - 12 februarie

Publicat: luni, 6 Februarie 2017 , ora 14.52

Duminică, 12 februarie 2017, emisiunea „Concerte pe mapamond” vă propune o înregistrare de excepție selectată din cadrul unui concert care a avut loc la Sala Radiodifuziunii din Tokyo în 1 octombrie 2015. În prim plan:  Orchestra Simfonică din Londra, dirijată de Bernard Haitink. Solist, pianistul Murray Perahia - muzician care în cei mai bine de 40 de ani de carieră concertistică pe scenele lumii, a devenit unul dintre cei mai căutați și elogiați pianiști ai vremurilor noastre. Este invitat în cele mai mari centre muzicale, acompaniat de orchestre de renume. Este prim dirijor invitat al Academiei „St. Martin in the Fields”, cu care a susținut turnee în calitate de dirijor și pianist în SUA, Europa, Japonia și Asia de Sud-Est. 

Bernard Haitink s-a născut în 1929 la Amsterdam, fiind socotit la ora actuală unul dintre cei mai importanți și mai longevivi dirijori – pe 4 martie v-a împlini 88 de ani. A studiat, vioara și dirijatul la Conservatorul din orașul natal și a debutat în 1954 la pupitru Orchestrei Filarmonice a Radiodifuziunii Olandeze. În 1956, maestrul Haitink avea să înceapă o strânsă relație cu Orchestra Regală „Concertgebouw din Amsterdam”, al cărui prim dirijor avea să fie între 1963 și 1988, perioadă în care a realizat numeroase înregistrări împreuna cu acest prestigios ansamblul – notabilă fiind și cea a integralei simfoniilor lui Mahler. În 2014, Bernard Haitink își aniversa împlinirea celor 60 de ani de carieră, pe scenă, în fruntea Orchestrei Simfonice din Boston într-un concert susținut la Carnegie Hall din New York, în 11 februarie.

La Radio România Muzical, nu ratați – duminică 12 februarie, de la ora 14,30 - înregistrarea concertului care a avut loc la Sala Radiodifuziunii din Tokyo, în 1 octombrie 2015. Murray Perahia, în compania Orchestrei Simfonice din Londra, dirijate de Bernard Haitink, interpret al Concertului nr.4 op.58 în Sol major pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, iar în cea de-a doua parte a emisiunii, o versiune a ansamblului britanic pentru Simfonia I op.68 în do minor de Johannes Brahms. 

Mihai Stănescu