Cronici Înapoi

Moștenitorii României muzicale în recital la Timișoara

Publicat: miercuri, 12 Ianuarie 2022 , ora 10.37

Turneul "Moștenitorii României muzicale" a continuat pe 11 ianuarie la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara. Un succes pentru pianistul Cadmiel Boțac și violoncelistul Cornelius Zirbo și în orașul de pe Bega. În public, Dan Simion, directorul artistic al Filarmonicii Banatul.

Care sunt impresiile acum, la final?

"Foarte bune! Tineri talentați! Chiar mă bucur că au ajuns la noi și că prin dumneavoastră și prin Clubul Rotary am avut ocazia să-i auzim la Timișoara. Am vorbit cu fiecare și intenționăm ca și în viitor să facă parte din programele Filarmonicii "Banatul". Merită sprijiniți, mai ales că sunt și talentați, dar și foarte expresivi. Pentru vârsta lor, arată un grad de înțelegere al muzicii destul de profund; sunt maturi în ceea ce privește înțelegerea și exprimarea muzicii către public."

"O seară minunată! Am venit pentru Cadmiel și pentru Cornelius - doi tineri extraordinari. Și dacă ne-a încântat în seara asta partea artistică, partea interioară e la fel de frumoasă la cei doi. Și probabil că și din cauza asta au putut să comunica așa de mult cu noi. Păcat de sală... am fost puțini... sprijinim, în primul rând, prin prezență și apoi cu celelalte mijloace. Calitate, multă calitate!" - Marius Bâc, Arad

Proiectul "Moștenitorii României muzicale" este finanțat de Clubul Rotary Pipera. Răzvan Mironescu, președinte: "Seara asta a fost o seară deosebită pentru că Clubul Rotary Pipera își orientează proiectele către trei direcții - cultură, educație și sănătate - și consider că în această seară s-au întrunit toate condițiile pentru a avea un proiect pe zona de cultură și educație în același timp, în sensul că am încercat să facem o educație prin cultură în această seară, educație muzicală bineînțeles, având ca protagoniști doi tineri excepționali, câștigătorii Bursei "Moștenitorii României muzicale", care au demonstrat tuturor în această seară că avem o perspectivă extraordinară pentru tinerii muzicieni din România."

Am ajuns la al patrulea an de colaborare și, după seara aceasta de la Timișoara și a doua noastră seară în deplasare, poate ar fi bune niște concluzii.

"Concluziile aș vrea să le tragem împreună peste zece ani dacă se poate, pentru că singurul lucru pe care pot să-l spun după aceste două seri minunate pe care le-am trăit alături de bursienii "Moștenitorii României muzicale" - Cadmiel și Cornelius - este că e o satisfacție imensă să-i vezi pe acești tineri excepționali cum performează pe scenele din România, în Filarmonicile din România. Și reacția publicului, căldura publicului atât la Cluj, cât și la Timișoara, care... se vede, trăiește satisfacția unei generații tinere de excelență. Și cred că pentru noi, cei doi parteneri - Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, această satisfacție de a putea oferi, pe de-o parte, tinerilor oportunitatea de a veni la publicul din țară de data aceasta, dar și satisfacția publicului român, pentru mine e o satisfacție în sine. Eu sper că această motivație pe care o trăim astăzi împreună, acest sentiment de mândrie și de bucurie, să ne anime și pe viitor."

L-ați ascultat pe Dan Popescu, organizator al proiectului "Moștenitorii României muzicale", din partea Rotary Club Pipera.

Aseară, în publicul de la Timișoara s-a aflat și Adrian Luca, guvernator Rotary International - district România-Moldova: "Nu eu sunt cel care aș fi îndrituit... este meritul lor, că ei sunt vectorii și noi întotdeauna ne bucurăm când vedem că tinerii noștri, copiii noștri performează, iar muzica este pe sufletul nostru. Fără artă, muzică, nici noi Rotary nu putem supraviețui, la fel cum nu poate întreaga omenire. Așa că îi felicit pe colegii mei. Noi încurajăm mai departe acest gen de activități, suntem cu sufletul alături de ei și le dorim numai bine și mult, mult noroc în carieră."

Reportaj realizat de Cristina Comandașu