Se întâmplă la Radio România Înapoi

MONICA LOVINESCU - Și am ales microfonul. Interviuri la Radio România (1993-2004), la Editura Casa Radio

Publicat: miercuri, 15 Noiembrie 2023 , ora 14.38


La Centenar Monica Lovinescu, Editura Casa Radio oferă cititorilor și auditorilor un album complet despre trecutul recent și despre prezentul ardent, scris și vorbit de Monica Lovinescu: Și am ales microfonul. Interviuri la Radio România (1993-2004). Interviurile sunt realizate de Anca Mateescu și de Eugen Lucan pentru Radio România Cultural.

O incursiune în viața foarte personală, cât și culturală, și o expediție aventuroasă, cu o hartă precisă printre amintiri vii, consemnate cu nerv și idei incandescente și punctată cu episoade dramatice și de mare cumpănă. Precum și un buchet învolt de evocări ale întâlnirilor cu mari momente ale culturii române și franceze și cu mari personalități din țară și din exil: părintele său E. Lovinescu și cenaclul "Sburătorul", Ion Barbu, Camil Petrescu, Dan Petrașincu / Angelo Moretta, Noël Bernard, Eugen Ionescu, Ștefan Lupașcu, Emil Cioran, Ion Negoițescu, Ion Omescu - precum și multe altele.

"Dacă n-ar fi existat comunism, intram desigur în ficțiunea unei alte vieți. Mi s-ar fi părut incorect să trec prin acest secol în care s-a experimentat satanizarea omului fără a participa, cât de cât, la deslușirea misterului. O ciumă se cere, în primul rând, combătută. După care, cu un «dacă», poți să-ți oferi luxul de a întreba: ce-ar fi fost dacă nu s-ar fi povestit..." - scria Monica Lovinescu. Pe care am întrebat-o odată, în încercarea de a intra împreună cu ea, fie și numai pentru un minut, în ficțiunea unui alt destin, cum ar fi arătat viața ei dacă nu ar fi existat comunismul. Și Monica Lovinescu mi-a răspuns: "După felul în care începuse, ar fi fost fie regie teatrală, ceea ce am făcut la București și am continuat la Paris, cu piese de avangardă, în primii doi, trei ani, cred că mai curând ar fi fost asta… fie aș fi încercat să public, la Paris, romane, ca tot omul era să spun… Nu știu dacă aș fi reușit, dar nu a fost să fie… și nu a fost să fie nu din pricina mea, adică am încercat și nu am putut. Dimpotrivă, ce am încercat a mers, dar a fost hotărârea aceea care nu are un moment precis și am ales… microfonul.." (Din "Cuvânt-înainte" semnat de Anca Mateescu)

Apariția audiobookului "Monica Lovinescu Și am ales microfonul. Interviuri la Radio România (1993-2004)" vine în completarea proiectului "Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității" de la Radio România Cultural, dedicat personalității Monicăi Lovinescu, jurnalistă și însemnat critic literar în perioada de după război, cea mai importantă voce feminină a exilului românesc..

Audiobookul Și am ales microfonul. Interviuri la Radio România (1993-2004) de Monica Lovinescu va fi lansat de Editura Casa Radio sâmbătă, 25 noiembrie 2023, ora 13.30, la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, Pavilionul Central (A) Romexpo, standul Radio România. La lansare vor participa scriitoarea Ioana Pârvulescu, Radu Croitoru - managerul Radio România Cultural și Anca Mateescu - jurnalistă la Radio România Cultural, autoare a interviurilor din audiobookul Monica Lovinescu.

Detalii la edituracasaradio.ro