ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Evenimentele săptămânii Înapoi

Momente de excepție în Festivalul Internațional de la Edinburgh

Publicat: miercuri, 31 Iulie 2019 , ora 12.30

Importantă manifestare culturală în care se îmbină spiritul britanic cu cel scoțian, Festivalul Internațional de la Edinburgh, a fost inaugurat în 1947 și se desfășoară în fiecare vară în perioada fixă 2-26 august care nu se modifică niciodată.

Festivalul a fost prezidat până în 2017 de regina Elisabetha iar în prezent îl are ca patron pe fiul reginei, prințul Edward. Este o etalare a forțelor artistice de tip sincretic, îmbină muzica de calitate cu teatrul și dansul și își dorește să aducă pe pământ scoțian cei mai buni interpreți ai momentului.

Printre invitații din această vară se numără și violoncelistul Sheku Kanneh-Mason, câștigător al titlului "BBC Young Musician of the Year" pentru 2016. El este primul interpret de culoare căruia i-a fost acordat acest premiu, de când a fost înființat, acum 38 de ani.

Sheku Kanneh-Mason s-a născut în 1999 în Anglia, la Nottingham, studiază în prezent cu Hanna Roberts la Royal Academy of Music din Londra și este admirat mai ales pentru discursul său muzical de tip rapsodic. Sheku Kanneh-Mason va evolua în data de 7 august la orele prânzului pe scena de la "Sala Reginei", "The queen's Hall" din Edinburgh alături de sora sa mai mare, Isata Kanneh-Mason.

Cei doi muzicieni britanici ne propun un program alcătuit din contraste și conexiuni. Veți putea urmări un periplu muzical cameral care pornește de la minunatele Variațiuni op.66 de Ludwig van Beethoven, inspirate de tema "Ein Mädchen oder Weibchen" din opera "Flautul fermecat" de W.A. Mozart, continuă cu Sonata în re minor de Claude Debussy, înglobează și două tulburătoare miniaturi din două spații culturale complet diferite, "Grave" de Witold Lutoslawski și "Elegie" op.24 de Gabriel Fauré, ca să se încheie printr-un triumf al luminii, al bunei-dispozitii, cu Sonata pentru pian și violoncel nr.2 op.58 în Re major de Felix Mendelssohn.


Laura Ana Mânzat