Agenda de concert Înapoi

Mituri și Anotimpuri: Formidabilul Mikhail Pletnev deschide Stagiunea simfonică 2024-2025 a Filarmonicii "George Enescu"

Publicat: miercuri, 2 Octombrie 2024 , ora 11.04
În serile de joi, 3 octombrie și vineri, 4 octombrie 2024, de la ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român va găzdui concertele de deschidere a Stagiunii simfonice 2024-2025, una dintre cele mai bogate și mai ambițioase de până acum.

Concertele inaugurale vor fi dirijate de Mikhail Pletnev, unul dintre cei mai mari muzicieni ai timpului nostru. Binecunoscut drept unul dintre cei mai străluciți pianiști, este totodată și un formidabil dirijor și un apreciat compozitor. Ca pianist, a câștigat în 1978 Premiul I la prestigiosul Concurs Ceaikovski de la Moscova (poate cel mai dificil concurs de profil din lume), când avea 21 de ani. Ca dirijor, a fondat în 1990 Orchestra Națională Rusă (prima orchestră rusă fără sprijin guvernamental după 1917), iar în 2022 Orchestra Internațională Rahmaninov. În 2005 a câștigat Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare de muzică de cameră (împreună cu Marta Argerich).

Artist complex, el va deschide stagiunea simfonică 2024-2025 în calitate de dirijor, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu.

Solista celor două concerte, violonista Ioana Cristina Goicea evoluează în calitate de artistă-în-rezidență a Filarmonicii George Enescu în stagiunea 2024-2025.

"Ioana Cristina Goicea este o adevărată artistă - și asta este ceea ce contează cu adevărat. Are poțential să devină un star!" - Vadim Repin.

Violinista Ioana Cristina Goicea s-a născut în 1992 la București într-o familie de muzicieni. Este fiica renumitei violoniste Cristina Anghelescu și nepoata pedagogului Aurelian Anghelescu.

Este laureată a concursurilor internaționale Regina Elisabeta (Bruxelles, 2019), Indianapolis (SUA, 2018) și Fritz Kreisler (Viena, 2014). Este câștigătoarea concursurilor "Michael Hill", Deutscher MusikweUttbewerb Bonn, precum și a concursurilor internaționale "Johannes Brahms" și "Andrea Postacchini".

În prezent, Ioana Cristina Goicea este profesor universitar de vioară la prestigioasa Academie de Muzică și Arte ale Spectacolului din Viena (Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien), post obținut în octombrie 2020, la vârsta de 27 de ani.

Intitulat Mituri și Anotimpuri, programul celor două concerte reunește trei lucrări compuse în primul deceniu al secolului XX. Poemul Amurg de toamnă a fost scris în 1910, când Alfred Alessandrescu avea 17 ani, și a avut prima audiție la București. Atmosfera unui peisaj autumnal este evocată printr-un pronunțat caracter elegiac și, spre final, sugerează căderea nopții.
Concertul pentru vioară și orchestră de Jean Sibelius, poate cea mai dificilă partitură de gen scrisă până la acel moment, este un adevărat vehicul pentru etalarea veleităților instrumentale și reunește splendide dialoguri între solist și orchestră. Romantic în fond, nordic în idiom, Sibelius inserează o anume nostalgie tipic scandinavă și un colorit ca de toamnă târzie sau chiar de iarnă înghețată. Iar despre partea a treia, Sir Donald Tovey scria că "este, în mod evident, o poloneză pentru urșii polari".

După pauză, Orchestra Filarmonicii George Enescu și dirijorul Mikhail Pletnev vor interpreta Anotimpurile de Aleksandr Glazunov, balet într-un act ce are forma unei alegorii cu personaje mitologice.

În succesiunea tablourilor - Preludiu; I. Iarna, peisaj hibernal; II. Primăvara, peisaj cu flori; III. Vara, peisaj de lanuri de grâu; IV. Un peisaj în toamnă; Apoteoză, Cer înstelat - se încing personajele alegorice ce însuflețesc natura: naiade și satiri, Iarna și tovarășii săi: Chiciura, Gheața, Grindina și Zăpada, Primăvara și Zefir, albăstrelele și macii personificați. Iar întregul concert se încheie prin evocarea toamnei - în muzica lui Glazunov, așa cum a și început, în poemul lui Alfred Alessandrescu.

Ateneul Român, Sala Mare

Deschiderea Stagiunii 2024-2025

Joi, 3 octombrie 2024, ora 19
Vineri, 4 octombrie 2024, ora 19

Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu
Dirijor MIKHAIL PLETNEV
Solistă IOANA CRISTINA GOICEA
|
Program
Alfred Alessandrescu - Amurg de toamnă
Jean Sibelius - Concertul în re minor pentru vioară și orchestră, op. 47
Aleksandr Glazunov - Anotimpurile, op. 67

Mai multe informații despre stagiunea 2024-2025 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar