Evenimentele săptămânii Înapoi

Mihail Jora - 50

Publicat: miercuri, 5 Mai 2021 , ora 14.42

Acum o jumătate de secol, în data de 10 mai 1971, s-a stins compozitorul, dirijorul, criticul muzical și profesorul Mihail Jora: spirit puternic și activ, profund implicat în formarea și promovarea valorilor muzicale naționale; membu fondator al Societății Compozitorilor Români (1920), primul director al programelor muzicale în cadrul proaspăt înființatei Radiodifuziuni Române (1928-1933), inițiator în această calitate al Orchestrei Naționale Radio; profesor de compoziție la Conservatorul bucureștean - mentor al unei întregi pleiade de discipoli valoroși, care au dus mai departe idealul unei creații naționale în care noile limbaje componistice întâlnesc elemente derivate din specificul național.

A compus în toate genurile muzicale, apreciat în mod deosebit pentru partiturile simfonice și camerale; considerat ca fiind creator în spațiul românesc al genurilor baletului și liedului (numit în creația sa "cântec").

Astăzi, numele său îl poartă una dintre cele mai încăpătoare săli de concerte din țară - Studioul "Mihail Jora" al Radiodifuziunii Române (1000 de locuri), de asemenea - Uniunea Criticilor Muzicali, care organizează anual concursul de interpretare cu același nume, purtat și de Filarmonica din Bacău.

Îi dedicăm lui Mihail Jora ediția din 10 mai a Polifoniilor, care propune câteva dintre cele mai importante partituri ale compozitorului: Suita simfonică op. 5 "Priveliști moldovenești", Cvartetul de coarde nr. 1 op. 9 în mi minor, Tabloul coregrafic op. 10 "La piață", Cinci cântece op. 11 pentru soprană și pian pe versuri de Octavian Goga și Simfonia op. 17 în Do major.


Sorina Bobeico