ACUM:
15.30
Concerte de 5 stele
primite prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 17.00 Perpetuum mobile Actualitate, muzică bună, educație și ... un tonus optimist la final de zi.
Apoi: 18.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Agenda de concert Înapoi

Mihaela Martin și Răzvan Popovici, soliști într-un nou concert cu public condus de Christian Badea

Publicat: marți, 16 Noiembrie 2021 , ora 10.18


Filarmonica "George Enescu" programează pentru joi, 18 și vineri, 19 noiembrie 2021, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, un nou concert cu public, condus de maestrul Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției. Programul este alcătuit din Dublu concert în mi minor pentru vioară, violă și orchestră, op. 88 de Max Bruch și Simfonia nr. 8, în sol major, op. 88 de Antonin Dvorak. Soliști în concertul lui Bruch vor fi violonista Mihaela Martin și violistul Răzvan Popovici. Publicul va putea participa în proporție de 30% din capacitatea Sălii mari a Ateneului Român, conform condițiilor sanitare în vigoare. Biletele pentru aceste două evenimente se pun în vânzare joi, 11 noiembrie 2021, de la ora 12.00.

Max Bruch (1838 - 1920) a compus aproape 100 de opusuri și nu mai puțin de 9 lucrări concertante dedicate viorii. Dublu concert în mi minor pentru vioară, violă și orchestră, op. 88 a avut prima audiție în 1911. "Max Bruch, aflat la vârsta de 73 de ani și autoproclamat drept tradiționalist, s-a văzut, încă o dată, în fața unui public și a unei critici receptive mai degrabă la insolitul modernismului, decât la eleganța, noblețea și trăinicia filonului romantic", apreciază muzicologul Octavia-Anahid Dinulescu.

Printre simfoniile lui Antonin Dvoűák (1841 - 1904), Simfonia nr. 8, în sol minor, op. 88 este cea care poartă una dintre cele mai intense amprente slave. Lucrarea a fost compusă într-un interval scurt petrecut de artist într-o zonă rurală, între 26 august și 8 noiembrie 1889. "Melodiile pur și simplu curgeau din mine", puncta compozitorul.


Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 110 lei;
Categoria II: 100 lei.
Pentru a evita aglomerația și formarea de grupuri, accesul se face cu o oră înainte de începerea spectacolului.

***

Biletele se pot procura astfel:

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea "Calendar, începând de joi, 4 noiembrie 2021, de la ora 12.00. Vă rugăm să luați în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numărul maxim de bilete ce pot fi achiziționate într-o sesiune online este de șase bilete. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Casa de Bilete a Ateneului Român

Din cauze obiective, casieria Filarmonicii "George Enescu" este închisă timp de o lună. Se vor putea cumpăra bilete numai de la Poarta Franklin cu o oră înainte de începerea concertului.

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Accesul în sala Ateneului Român este permis cu participarea publicului în proporție de 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, conform Hotărârii nr. 91 din 22.10.2021. Accesul publicului va fi permis numai în aceste condiții și a purtării de mască (medicală/nonmedicală) pe toată durata evenimentului. Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.


CHRISTIAN BADEA

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian Badea, prim-dirijor al Filarmonicii "George Enescu", a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam). Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming. Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat. În decembrie 2017, Christian Badea a obținut un succes extraordinar cu "Andrea Chénier" de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A dirijat la Opera din Sydney, "Turandot" (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) și "Carmen" (ianuarie-martie 2020, Sydney). În Festivalul Internațional George Enescu 2019 din București, a condus Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist, iar în ediția de anul acesta a Festivalului, recent încheiată, a realizat un neuitat program cu lucrări de Enescu, Schumann, Bartok și Wagner (uvertura operei Tannhäuser), alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare.


MIHAELA MARTIN

Violonista Mihaela Martin este unul dintre cei mai de seamă virtuozi ai generației sale. La vârsta de cinci ani, a început să studieze vioara cu tatăl ei, continuând, mai târziu, cu profesorul Ștefan Gheorghiu, elev al lui George Enescu și David Oistrah. A câștigat numeroase concursuri internaționale, printre care Premiul al II-lea la Concursul "Ceaikovski" din Moscova, la 19 ani, dar și înalte distincții la Montreal, Sion și Bruxelles. Premiul I câștigat la prima ediție a Concursului Internațional de Vioară din Indianapolis a condus-o către o carieră internațională susținută. Printre orchestrele alături de care a concertat se numără BBC Symphony, Royal Philharmonic, Montreal Symphony, Mozarteum Salzburg, Gewandhaus Orchestra din Leipzig sau Hollywood Bowl, sub bagheta unor dirijori ca Nikolaus Harnoncourt, Kurt Masur, Charles Dutoit, Neeme Järvi. Cunoscută pentru calitățile sale intelectuale și muzicale, este invitată constant la festivaluri de muzică de cameră din întreaga lume, unde colaborează cu muzicieni precum Martha Argerich, Yuri Bashmet, Elisabeth Leonskaja, Nobuko Imai, Leon Fleisher, Menahem Pressler. Printre cele mai recente proiecte ale sale amintim colaborările cu Liverpool Philharmonic Orchestra, Orchestra Națională a Ucrainei, Boulder Symphony (Colorado), Orchestra de Cameră din Praga, dar și participarea la festivaluri de muzică de cameră din Ravinia, Sarasota, Verbier și concerte în Paris, Tokio, Townsville, Prades și New York.


RĂZVAN POPOVICI

Născut la București într-o familie de muzicieni, Răzvan Popovici a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris și Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem, Christoph Wyneken și Wolfram Christ. A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München și Théâtre-des-Champs-Elysée din Paris alături de Orchestra de Camera din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Chaarts Chamber Artists din Zürich, Camerata Regală, Kamerata Kronstadt. Răzvan Popovici concertează regulat în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro. Ansamblul a lansat până în prezent 8 discuri apreciate în întreaga lume. Ultimul CD, intitulat Rhapsodie Roumaine, a fost lansat în luna ianuarie în renumita sală Musikverein din Viena. O experiență benefică pentru cariera sa a constituit-o participarea sa ca instrumentist în Orchestra Filarmonicii din Berlin, în perioada 2000-2001.Este în același timp inițiator și director executiv al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo din București pe care l-a transformat într-o platformă culturală europeană de mare succes. În 2019 a devenit coordonatorul general al Festivalului Europalia de la Bruxelles. Printre sălile în care a cântat se numără Carnegie Hall din New York, Suntory Hall din Tokio, Concertgebow Amsterdam, Konzerthaus și Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim, Bozar din Bruxelles, Kennedy Center of Performing Arts din Washinghton.