Interviuri Înapoi

Mezzo-soprana Liliana Nikiteanu la Theater an der Wien

Publicat: marți, 19 Februarie 2013 , ora 15.54
Mezzo-soprana Liliana Nikiteanu face parte din distribuția operei "Contele Ory" de Gioachino Rossini, la Theater an der Wien. Rolul feminin principal este interpretat de soprana sud-africană Pretty Yende, însă în 20 februarie, Liliana Nikiteanu va cânta alături de mezzo-soprana Cecilia Bartoli. Contele Ory este întruchipat de tenorul Lawrence Brownlee, iar versiunea dirijorală îi aparține lui Jean-Christoph Spinosi. Întrebând-o pe apreciata artistă română cum a colaborat cu prestigioșii colegi de scenă, am primit următorul răspuns:


Minunat, cu Jean-Christophe Spinosi este o primă colaborare și probabil nu este ultima, pentru că ne-am înțeles excepțional, cu Lawrence de asemenea. Trebuie să vă povestesc, doamna Cecilia Bartoli, care trebuia să cânte Contesa s-a îmbolnăvit, de aceea a fost înlocuită de o colegă de la New York, venită cu doar două zile înainte de premieră, pe nume Pretty Yende, o foarte, foarte tânără colegă, de o excepțională calitate. Ea a cântat și la Metropolitan anul acesta, în ianuarie Contesa, în Le Comte Ory.


Cum este rolul pe care îl interpretați pe scena vieneză. Cât de mult vă provoacă?

Este un rol deosebit, de altfel, unic în repertoriul meu, fiind un rol exclusiv de caracter, nu are nici măcar o arie, dar începe și termină opera, deci are o oarecare întindere, însă este exclusiv un rol de caracter. Este pentru prima oară în viața mea când am un costum de stiropor, adică întruchipez o persoană de peste 100 de kilograme, care are o anumită vârstă și recunosc că nu mi-a fost ușor la început, dar m-am adaptat, iar colaborarea cu regizorul Moshe Leiser și cu partenerul lui, Patrice Caurier a fost de un mare ajutor.
Ioana Marghita