ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Agenda de concert Înapoi

'Messa da Requiem' de Verdi, concert dedicat memoriei victimelor COVID-19 și transmis online de Opera Națională București

Publicat: luni, 26 Aprilie 2021 , ora 16.05

Opera Națională București transmite online "Messa da Requiem" de Giuseppe Verdi, concert dedicat memoriei victimelor COVID-19. Cu prilejul Sărbătorilor Pascale prima scenă lirică a țării aduce un omagiu muzical închinat tuturor celor care au pierdut lupta cu virusul ce a provocat pandemia de COVID-19.

Concertul va fi transmis online sâmbătă, 1 mai, începând cu orele 19:00. Bilete disponibile pe https://tickets.operanb.ro/. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, iar biletele pot fi achiziționate până marți, 4 mai, ora 19:00.

Una dintre cele mai importante lucrări vocal-simfonice ale lui Giuseppe Verdi, "Messa da Requiem" a fost interpretată pentru prima dată conform dorinței categorice a compozitorului, la Domul San Marco, la un an de la moartea dramaturgul și romancierului Alessandro Manzoni, pe 22 mai 1874, sub conducerea sa muzicală.

Requiem-ul lui Giuseppe Verdi este o lucrare vocal-simfonică pentru patru soliști, cor și orchestră. Din distribuția concertului fac parte soliștii Irina Iordăchescu (soprană), Antonela Barnat (mezzosoprană), Daniel Magdal (tenor) și Marius Boloș (bas). Interpretează Orchestra și Corul Operei Naționale București. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, Director Artistic al Operei Naționale București.

Creația lui Verdi oferă un răspuns uman la liturghia latină prin capturarea dramei ascunse a acestor partituri și explorarea celui mai mare secret al existenței umane: moartea. Cu o tendință de teatru muzical cu care suntem familiari din operele sale, compozitorul evocă terifiante imagini ale morții, de la sfârșitul timpului și condamnarea la chinurile iadului, creând un emoționant tablou gigantic: de frică, furie, durere, tristețe, și dorul de răscumpărare. Chiar dacă Verdi urmează pur și simplu textul liturghiei catolice, structura muzicală trece dincolo de ideea de bază creștină a morții și învierii pentru a include și alte interpretări. Puternica imagine desprinsă din Dies Irae, reprezintă viziunea neliniștitoare a morții în concepția lui Verdi.