Agenda de concert Înapoi

Messa da Requiem de Giuseppe Verdi la Opera Națională București

Publicat: marți, 11 Aprilie 2017 , ora 8.59

Messa da Requiem de Giuseppe Verdi, spectacol eveniment cu ocazia Sărbătorilor Pascale, va avea loc pe scena Operei Naționale București joi, 13 aprilie 2017, începând cu ora 18:30. Seară în memoria maestrului Stelian Olariu.

Requiem-ul lui Giuseppe Verdi este o lucrare vocal-simfonică pentru patru soliști, cor și orchestră. Invitații speciali ai serii vor fi soprana Sorina Munteanu și mezzosoprana Maria Jinga, împreună cu tenorul Marius Budoiu și basul Ramaz Chikviladze din Georgia. Interpretează Orchestra și Corul Operei Naționale București. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Marcello Mottadelli, coordonator artistic muzical al Operei Naționale București.

Creația lui Verdi oferă un răspuns uman la liturghia latină prin capturarea dramei ascunse a acestor partituri și explorarea celui mai mare secret al existenței umane: moartea. Cu o tendință de teatru muzical cu care suntem familiari din operele sale, compozitorul evocă terifiante imagini ale morții, de la sfârșitul timpului și condamnarea la chinurile iadului, și creează un emoționant tablou gigantic: de frică, furie, durere, tristețe, și dorul de răscumpărare. Chiar dacă Verdi urmează pur și simplu textul liturghiei catolice, structura muzicală trece dincolo de ideea de bază creștină a morții și învierii pentru a include și alte interpretări. Puternica imagine desprinsă din Dies Irae, reprezintă viziunea neliniștitoare a morții în concepția lui Verdi.

Messa da Requiem a fost creată în două etape. Inițial, Verdi a scris un Libera me, ca parte a unei compoziții de colaborare în memoria lui Gioachino Rossini, care a murit în 1868. Din cauza morții poetului național al Italiei, Alessandro Manzoni, în 1874 Verdi a extins secțiunea sa de Requiem Rossini, într-un recviem pe scară largă. Opera a devenit o caracteristică permanentă în repertoriul de concert imediat ce a avut premiera pe 22 mai 1874 în biserica San Marco din Milano.

Biletele se găsesc la tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei.