Recomandări Înapoi

Marin Cazacu și o primă Intâlnire sub semnul capodoperelor - 2 februarie

Publicat: joi, 2 Februarie 2017 , ora 7.34

Te întrebi uneori când găsește Marin Cazacu ...timp pentru multitudinea de activități cărora se dedică plin de entuziasm. Este solistul multor stagiuni de concerte - cu un repertoriu amplu, care traversează secole de istoria muzicii până la pagini contemporane, dar și un neobosit interpret de muzică de cameră, alături artiști din generații diferite în repetorii cu o largă deschidere stilistică. Este profesorul care le oferă discipolilor săi nu numai "școala" moștenită de la dascălul său Serafim Antropov ci și - adesea - încrederea de a păși pe podium alături de maestrul lor, ocazia de a se face cunoscuți în contexte desosebite. Este inițiatorul multor proiecte de succes, care au devenit repere pe agenda vieții muzicale din țară, dar și din străinătate, proiecte în care se implică exemplar.... Și lista poate continua ... Pentru a pune la cale aceste "Intâlniri sub semnul capodoperelor" literaturii pentru violoncel am stat de vorbă în biroul său de la Tinerimea Română, pe ușa căruia scrie: manager. Marin Cazacu mi-a povestit, zâmbind, cum a fost întâmpinat și cu această titulatură care îi solicită mult timp ...

De mai multe decenii, pentru toți cei care se bucură de valorile artei sonore, Marin Cazacu rămâne... MAESTRUL a cărui sinceritate interpretativă te cucerește, a cărui știință a rostirii violoncelistice construiește cu foarte multă naturalețe fiecare discurs artistic... Maestrul care - în mod evident - trăiește muzica de fiecare dată.

Aveți prilejul de a-l reasculta cântând pagini de Enescu, Schubert și Glazunov dar și a-l auzi vorbind despre ele (și sunt succinte lecții de cunoaștere a muzicii în cuvinte și sunet) la Intâlnirile sub semnul capodoperelor pe parcursul a trei ediții; prima este cea din seara de joi, 2 februarie, de la ora 20 (în reluare sâmbătă 4 februarie, de la 13,05).

Simfonia concertantă de Enescu, celebra Sonată Arpeggione de Schubert și o lirică miniatură de Gazunov sunt propunerile artistului pentru cei care urmăresc Radio România Muzical.

Anca Ioana Andriescu